Autor Wątek: Kącik dla początkującego  (Przeczytany 135283 razy)

HiKrush

• Hero Member
  • Bagiety już jado
  • PSN ID: HiKrush
  • Steam ID: HiKrush
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: Kącik dla początkującego
« Odpowiedź #255 dnia: Lipiec 17, 2011, 12:03:26 »
Coś tam kiedyś czytałem, że żeby posadzić nieskalowane metsu, trzeba zresetować, czy cośtam. Anyway, mainować mam zamiar Ryu, Evil Ryu i Yun. Nie mam zamiaru grać w tą grę na tyle motzno, żeby się rpzejmować matchupami - cośtam poczytam, coś pooglądam, pamięć mam niezłą, to mnie może jednym ciosem nie zajebią. A o practice sobie mogę zapomnieć, nie gram tak, bo nie mam kiedy. W Supera nie grałem.
- To się nazywa obłęd.
- Wszystko się jakoś nazywa, wybierz sobie.

Vipe

• Poznań Dojo
  • Hero Member
  • *
    • Email
  • PSN ID: Vipe-TcT
« Odpowiedź #256 dnia: Lipiec 17, 2011, 12:20:36 »
aa czyli rozumiem, że na lajcie chcesz grać? To po Ci Frame Data? :D

1/ puszczasz HDK i polujesz az skoczy, wówczas lpSRK i ULTRA
2/ d+MKxxHDK, podstawowe 2in1 nadużywać
3/ dobrze byś nauczyłsię SRK FADC ULTRA
4/ comb podczas walki raczej sie nienauczysz, ale takie podstawowa, clk, clp, cmpxxtatsu(lk), srk, clp,clp,cmkxxHDK
5/ nie tracisz supera na Demona

i wszystko tak  na szybko, nic więcej nie potrzebujesz pa poziomie na jakim chcesz grać :)

HiKrush

• Hero Member
  • Bagiety już jado
« Odpowiedź #257 dnia: Lipiec 17, 2011, 12:29:42 »
1/Jak skoczy, to lepiej j.mp chyba, nie? Chociaż lp.SRK też dobry, bo opcja na ultrę.
2/Umiem mocniejsze rzeczy już.
3/In progress :)
4/Mam dziwne wrażenie, że nie opłaca się ładować w kilka lp/lk, bo lepiej wsadzić m/h i skroić więcej za mniej ciosów. Nie znam też skalowania, ale tak mi się wydaje, że j.hk c.hp x hk.tatsu zje więcej niż takie piździkowanie rączkami. Mylę się? lp/lk używam tylko do otwarcia ofensywy, a i to tylko wtedy, jeżeli jestem w zasięgu.
5/Nawet, jeżeli przeciwnik łyka? :D Nie umiem combosów po ex tatsu, SRK nie trzeba exować jak się umie FADC (chyba, że się chce mieć armora koniecznie), jedynie ex hado jest dobre, bo można po nim wcisnąć ultrę (przynajmniej Ryu). Chyba, że się mylę, a raczej się mylę, bo co ja, k**wa, wiem o zabijaniu w tej grze :P
- To się nazywa obłęd.

Gargooletz

• Hero Member
  • Tworzę scenę
  • Gamertag: Gargooletz
  • PSN ID: Gargooletz
  • Steam ID: Gargooletz
« Odpowiedź #258 dnia: Lipiec 17, 2011, 12:42:22 »
2/ Nie chodzi o obrażenia. To po prostu dobra taktyka zaczepna, całkiem bezpieczna na bloku, dająca nam pasek i chipa.
4/ Piździkowanie rączkami skaluje obrażenia, ale chodzi o to, żebyś potwierdził czy kolesia trafiasz, czy nie i nie wyjebał srk na blok. Jak jesteś kozak i confirmujesz z jednego hp to rispekt. Inna sprawa, że czasem nie możesz zacząć kary od strong/fierce, bo mają dłuższy startup niż jab/short.
5/ Ogólnie E.Ryu lubi jeść pasek. Zawsze mieć dobrze przy sobie 2 do fadc, czy do jego mocarnych combosów, więc super raczej jako comeback, albo do wygrania rundy/walki. Ex hado jest dobre, bo też daje knockdown i pomaga w fireball warsach. Ex tatsu jest dobre, bo z niego też wchodzi ultra w narożniku (chyba, że u ERyu to nie działa i kłamię). Ex srk jest dobre, bo czasem potrzebujesz tej dodatkowej niewrażliwości, żeby coś przebić. Ex axe kick jest dobry, bo jest overheadem.

HiKrush

• Hero Member
  • Bagiety już jado
« Odpowiedź #259 dnia: Lipiec 17, 2011, 12:55:11 »
Na fireball warsy jest dobry Shakunetsu, dlatego lubię E.Ryu. Chociaż do tego też trzeba mieć miejsce i wyczucie. Nie confirmuję po pierwszym hicie, c.hp robię raczej jak wiem, że wejdzie, na przykład po trafionym j.hk. No i rzadko pakuję się w SRK na koniec combo, raczej idę w Hado/lk Tatsu, przyzwyczajenie z 3rd strike, w którym po hp Hado wchodziły dwa Shinku i nie było FADC, a po lk Tatu na blok prawie nie było delaya, a przeciwnik myślał, że jest. No i wychodzę z założenia, że lepiej klepnąć dwa razy średni dmg niż raz większy, na co E.Ryu pozwala w walce w innymi strzelaczami, nie wiem, jak z graplerami, czy innymi pokemonami a'la Blanka.

Zapewne z czasem przyznam Ci rację, na tą chwilę jednak nie czuję tego wszystkiego, za cienki w uszach jeszcze jestem.

A co do tego, po co mi frame data, to powiem tak: chcę grać w tą grę dobrze, albo chociaż średnio, więc pytam i się uczę. Ale jestem w pełni pogodzony z faktem, że drugim Daigo już nigdy nie będę ;)
- To się nazywa obłęd.

maddest

• Hero Member
« Odpowiedź #260 dnia: Lipiec 17, 2011, 14:32:27 »
Nie rób LP SRK > Ultra na anti-air jak nie zrobisz przez to comeback'a albo nie wykończysz przeciwnika - po prostu tracisz ultre , pozatym Evil Ryu ma największy dmg w grze tak więc tym bardziej się możesz od tego obejść żeby wykorzystywać w taki sposób (najlepiej rób HP SRK na anti-air i najlepiej się naucz robić shortcutem [wiggle srk - jeździsz stickiem między downback , down , downforward - dzięki temu cały czas bufforujesz srk i jak ktoś skoczy wystarczy że nacisniesz HP i masz srk , najważniejszy plus tego to to że zmniejsza ci się hitbox postaci i dużo łatwiej możesz anti-airować takie pokemoniaste jump-in'y jak j.HK Chun-Li które jak czasem robisz ze stójki to Chun to przebija swoim gdlk j.HK czasami , pozatym możesz też łatwo reagować na dive-kicki niż miałbyś robić cały motion ze stójki].

Jakieś inne porady:

-Graj dużo : najlepiej online przy dobrym połączeniu , chociaż offline też możesz ze mną pograć :P
-Frame daty jak Ci się nie chce nie musisz się w ogóle uczyć , ja od początku mojej kariery nigdy do tego nie zajrzałem a z doświadczenia wiem wszystko co powinienem wiedzieć , no ale jak się nauczysz to na początku Ci będzie łatwiej
-Oglądaj high level gameplay najlepiej gościa który gra postacią Twoją - Evil Ryu (Mr.Naps) i staraj się zrozumieć co on tam robił , dlaczego i skombinować z tego ogólny pomysł na Twój gameplay
-Naucz się podstawowych combosów dla Twojej postaci i staraj się ich używać w walce
-Poczytaj  o matchupach i staraj się zapamiętać większość (http://shoryuken.com/forum/index.php?forums/evil-ryu.50/)
-Przeczytaj mój poradnik o plinkowaniu i crouch techach żeby w jakimś stopniu sobie ułatwić w przyszłości combosy (http://backdash.pl/forum/index.php?topic=720.0)

Przydatne strony: www.shoryuken.com , www.eventhubs.com , www.iplaywinner.com
Dużo dobrego gameplayu:

- http://www.youtube.com/user/Ov3rheadGreg
- http://www.youtube.com/user/FinestFighters
- http://www.youtube.com/user/0ShinAkuma0
- http://www.youtube.com/user/YogaFlame24
- http://www.youtube.com/user/SMOAI2010
- http://www.youtube.com/user/Hakf

Maga

• Full Member
    • Wybiórcza
    • Email
  • PSN ID: Magulec
« Odpowiedź #261 dnia: Lipiec 17, 2011, 18:42:30 »
[...]jeździsz stickiem...
Gram na padzie ;)

Anyway, dzięki wielkie. Szukałem właśnie, kto gra E.Ryu i nawet znalazłem jakąś laskę, ale słaba chyba. Rozumienie tego, kto robi co i dlaczego wychodzi mi całkiem nieźle, więc z oglądania coś zrozumiem. A reszta przyjdzie z czasem. Z frame daty wiem tylko, że E.Ryu ma mniejszy hitbox c.mk niż Ryu i to jest niefajne, ale trudno. Online grał nie będę, bo sobie tylko input spapram. Matchupy i Twój poradnik poczytam, dzięki. I będziemy nagrywać nasze walki aż uznasz, że jesteśmy na tyle nieźli, żebyś się nie nudził podczas gry z nami i wtedy coś pogramy na pewno ;)

Dzięki za pomoc teraz i w przyszłości, bo na pewno jeszcze będę Was męczył :)

EDIT: Tak, tu Hajcek, nie przelogowałem się, bo nie zauważyłem.
Bardzo słusznie, flamingi gryzą jak musztarda.

Gordaf

• Full Member
  • Wiesiek Team Fighter's
« Odpowiedź #262 dnia: Lipiec 17, 2011, 19:22:19 »
chyba Ty jestes slaby ja juz moge grac z kazdym =D
a tak serio to kozacka gra brakuje troche mi tych parow po przodzie ale mk+mp nie pamietam jak sie nazywa tez mozna fajne akcje robic bedzie czas to ogarne cos wiecej poogladam i bedzie fajnie
"I'm gonna stomp 'em to dust. I'm gonna grind their bones. I'm gonna burn down dere towns and cities. I'm gonna pile 'em up inna big fire and roast 'em. I'm gonna bash 'eads, break faces, and stomp on da bits dat are left. An' den I'm gonna get really mean."

Gargooletz

• Hero Member
  • Tworzę scenę
  • Gamertag: Gargooletz
  • PSN ID: Gargooletz
  • Steam ID: Gargooletz
« Odpowiedź #263 dnia: Lipiec 17, 2011, 19:39:58 »
Grajcie, grajcie, a my z chęcią pomożemy (chociaż jak ktoś by złapał moje replaye, to by wyjaśnił mi grzecznie, żebym nikomu więcej nie dawał porad ;)), bo potrzeba więcej graczy w syfa. A jak sami zauważyliście, gra jest zacna.

Vipe

• Poznań Dojo
  • Hero Member
  • *
    • Email
« Odpowiedź #264 dnia: Lipiec 17, 2011, 21:12:47 »
Ludzie zdecydujcie się w końcu :)

To co maddest podaje to wyższa szkoła jazdy. HiKrusz pisze, że nie będzie ćwiczył na praktisie bo nie ma czasu, nie będzie uczył się MU bo nie ma czasu. Ale zaraz pisze, że chce grać dobrze.

Ludzie zrozumcie, że nie będziecie dobrzy bez ćwiczeń i sporego czasu spędzonego w walce. Gwarantuje Ci, że pierwszy lepszy Vega, Blanka czy El Fuerte zjedzie Cię na śniadanie, aż sie wkurwisz i przestaniesz grać.  Ok grałeś w 3S więc jako takie pojęcie o plinkach, linkach ogólnie o systemie masz. Ale bez czasu Frame Date Ci nie potrzebna wierz mi.

a co do moich punktów to Gargu dobrze wytłumaczył. :)

Natomiast co do lpSRK ULTRA to mam trochę inne zdanie. Ale to też jest już wyższy level,

Więc ludzie zdecydujcie sie czy chcecie graćdobrze, czy tylko chcecie grać :)

HiKrush

• Hero Member
  • Bagiety już jado
« Odpowiedź #265 dnia: Lipiec 17, 2011, 21:45:19 »
Więc ludzie zdecydujcie sie czy chcecie graćdobrze, czy tylko chcecie grać :)
Rozumiem, że deklarację z decyzją na piśmie w trzech egzemplarzach ze zdjęciem mam złożyć w Urzędzie Marszałkowskim do końca roku fiskalnego, bo jak nie, to zabiorą mi grę? :D Spokojnie, wodzu, nie ma nerwów. Będę grał i cisnął ile fabryka da i na ile pozwoli mi życie. Jak ktoś uważa, że odpowiadanie mi na pytania jest bez sensu, bo i tak się w życiu nie nauczę, to niech nie odpowiada i tyle. A jak komuś nie przeszkadza, że mogę nigdy nie wprowadzić w życie jego rad, to jestem wdzięczny. Może akurat dziewczyna mnie rzuci, wygram w totka, znajomi znienawidzą i będę miał masę czasu na masterowanie linków - hu nołs. W każdym razie wiedza teoretyczna gdzieś tam mi się będzie z tyłu czaszki kołatać i w miarę możliwości będę masterował jej stosowanie. Czuję ogromną różnicę w mojej grze choćby między wczoraj a dzisiaj i to w większości dzięki Waszym radom.

I to, że przy tym trybie grania nigdy nie osiągnę poziomu, który pozwoliłby mi znaleźć się w zasięgu choćby i zapachu Waszych pięt wcale nie znaczy, że nie nauczę się kompletnie nic. Ogarnę tyle, ile ogarnę i ani grama więcej. Ale dla mnie będzie to wystarczająco dużo, żeby dorzucić się na następnym Fighters Generation do puli i żebyście mogli więcej zgarnąć w ramach wygranej ;)

Besides przekreślanie możliwości to nie jest zbyt dobre podejście. Mam jakieś pojęcie o SF w ogóle, choćby i dlatego, że pamiętam czasy pierwszych SF na automatach, a za czasów EX Plus Alpha wszystkich wk**wiał mój Skullomania. Więc spoko, nie zaczynam od kompletnego zera. Do tego SF to nie jest gra na pamięć, tylko na świadomość, tzn.mniejsze znaczenie ma zapamiętywanie sekwencji, a większe świadomość, że np. po c.mp można włożyć drugie c.mp, a po lk.tatsu da się wcisnąć SRK. I ta świadomość pozwala na ćwiczenie tego w walce, tu leży moja nadzieja. Przejrzę kilka tutoriali, obejrzę jakieś walki i przy odrobinie pomyślunku do wielu rzeczy w ten sposób dojdę, bez godzin ślęczenia na practice. Że wprowadzanie tych rzeczy w życie zajmie mi masę czasu, to ja wiem, ale tego już się przeskoczyć nie da.

W każdym razie spoko wodza, damy radę. I, kurczę, więcej optymizmu, bo z takim podejściem scena, która już nie ma się zbyt dobrze, niedługo całkiem polegnie ;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2011, 21:47:19 wysłana przez HiKrush »
- To się nazywa obłęd.

TheStormIsOver

• Full Member
  • aka Hamtaro
    • Jak się bawić, to się bawić...
« Odpowiedź #266 dnia: Lipiec 17, 2011, 21:58:30 »
I to, że przy tym trybie grania nigdy nie osiągnę poziomu, który pozwoliłby mi znaleźć się w zasięgu choćby i zapachu Waszych pięt wcale nie znaczy, że nie nauczę się kompletnie nic. Ogarnę tyle, ile ogarnę i ani grama więcej. Ale dla mnie będzie to wystarczająco dużo, żeby dorzucić się na następnym Fighters Generation do puli i żebyście mogli więcej zgarnąć w ramach wygranej

Heh ciekawy wniosek. Zawsze jest tak że grając z ludźmi lepszymi od siebie uczysz się też szybko. Właśnie takich graczy szukaj i poświęcaj czas systematycznie aby weszło Ci to w krew, może być chociaż 30 minut ale byle by było systematyczne. Zakładam że z kim grać masz ba nawet z graczami którzy mają pojęcie i osiągnęli jakiś poziom. Odizolowany tez nie jesteś więc pozostaje tylko ćwiczyć. Wszystko ma swoją siłę i koncepcje przyjmij ją albo odwróć.

Vipe

• Poznań Dojo
  • Hero Member
  • *
    • Email
« Odpowiedź #267 dnia: Lipiec 17, 2011, 22:18:05 »
heh ależ ja jestem spokojny :)

tylko jeśli ktoś pisze, że chce podstawowe rady bo nie ma czasu,  a za chwile wchodzi w tematykę wyższego poziomu to nie kumam tego.

Serio nie potrzebny był ten milowy post, nie przeczytałem go nawet całego. Chciałeś rady, dostałeś.
Co z nimi zrobisz mnie to ryba. :)

Nie ma problemu by rozwinąć np te 5moich punktów i dodać10 kolejnych, tylko chodzi byś precyzyjniej się określał o co chodzi.

Chcesz grać, super. Czesto jesteśmy na czacie SFpl, wchodzisz i weryfikujemy Twoją grę :)

Snow

• Poznań Dojo
  • Sr. Member
  • *
  • Mx4Life
    • Email
  • PSN ID: Snow_B
« Odpowiedź #268 dnia: Lipiec 17, 2011, 22:25:42 »
imo to e.ryu na początek to zly pomysl. znacznie lepiej zaczac od ryu albo kena jak chcecie grac shoto bo moim zdaniem e.ryu to wyzsza szkola jazdy i w dodatku (niestety) slaba postac.
I love my daughters, they are so pretty!

HiKrush

• Hero Member
  • Bagiety już jado
« Odpowiedź #269 dnia: Lipiec 17, 2011, 23:31:21 »
Evil Ryu na tę chwilę gra mi się dobrze, bo ma j.d+mk. Naprawdę fajna rzecz. Jak dojdę do poziomu, w którym tier lista zacznie mieć znaczenie i zacznę przegrywać, to się pewnie przesiądę na coś mocniejszego. Ryu też gram. Ci dwaj to wybór narzucony przez staż - nigdy nie grałem w tą grę nikim innym co zaowocowało tym, że jak nawet próbuję coś zagrać kimś innym, to zwyczajnie nie umiem.

Vipe, spieszę z pomocą w zrozumieniu. Otóż wiem, że nie będę nigdy bardzo dobry, czy nawet dobry, ale takie rzeczy jak frame data, czy zaawansowane comba chcę znać w sensie mieć świadomość ich istnienia. Bo jak uznam, że z braku technicznej możliwości nie nauczę się grać w tą grę i nie będe próbował, to nigdy w życiu nie pójdę do przodu. A jak pomimo braku czasu na zdobycie skilla będę się starał, to kto wie. Na pewno w ten sposób nie stracę. I kiedyś przyjdzie czas na rozwinięcie Twoich pięciu punktów o kolejne 15, obiecuję ;)

Anyway, będziem w miarę regularnie nagrywać i wrzucać filmiki. Jak Maddest uzna, że jesteśmy dostatecznie dobrzy, że nie straci czasu na granie z nami, to da znać, wpadniemy do niego i nas zweryfikuje na żywca, bo mam alergię na online.
- To się nazywa obłęd.