Z resztą jakim w ogóle wyznacznikiem jest bursa? lol.
Ja już Ciebie nie rozumiem. Pisałeś, że nie miałbym połowy swojej skuteczności grając Dyktatorem, to w takim razie o jaką skuteczność ci chodziło, jak nie o burse czy inny V99? Ja nigdzie indziej nie brałem udziału. Chyba nie chodziło ci o granie online z randomami?
Chodziło mi o to, że nie dałbyś rady wygrać bursy dyktatorem i strzaskałbyś sobie ego i zacząłbyś się motać i tłumaczyć i szukać wymówek i byłoby brzydko. Natomiast tak naprawdę nie miało by to znaczenia bo na takiej bursie osób które potrafią grac pojawiłoby się może 20 max a i tak z nimi grasz online w większości więc sam rozumiesz. Bursa nie jest jakimś mega wyznacznikiem skilla, to nie jest evo czy jakiś god garden, ssf4 zawsze gra drugie skrzypce i ludzie podhcodzą bardziej for fun u nas do tego. Z reszta to te same mordy pewno co na online
Co do skuteczności to skuteczność jest terminem dla mnie oczywistym, ale wyjaśnie. Grając rufusem będziesz wygrywał znacznie więcej niż grając dyktatorem, pomimo tego że próbujesz wmówić że rufus jest gorszą postacią i to tylko uber skill lol.
Co do yunga/yanga to sorry coś źle zapamiętałem chyba, ale jestem pewny, że jeśli którymś z nich będziesz grac to na bank tym mocniejszym
Skąd ta pewność?
Na końcu jest puszczone oczko, ale nie zdziwiłbym się jeśli tak by się okazało. Zawsze powtarzasz że gra to tylko pixele i liczy się system etc. I zawsze wybierasz postacie bardzo mocne, bo chyba mi nie powiesz, że grasz rufusem bo jego design jest ci najbliższy i bardzo lubisz jego background??
Nie jestem hipokryta, przynajmniej staram się nie być, jeśli piszę że ufam pro graczom w selekcji turniejowych topów bardziej niż wam to się tego trzymam. Widziałem wywiad z justinem gdzie wyraźnie powiedział, że w superze rufus jest wg niego topem, dowód? Tier lista z iplaywinner i dużo kontrowersji (Rufus A+ tier) wyraźnie pod inputem justina.
Po pierwsze: to było na samym początku, zaraz po wyjściu supera. Jakiś czas temu pamiętam, że na jakimś streamie zapytali Justina o top 5 (albo 3, nie pamiętam) postaci i na pewno nie było tam Rufusa.
Po drugie: Nawet jeśli, to przecież to tylko Justin i jedna opinia (chociaż i tak nieprawdziwa, jak napisałem wyżej). Jest jeszcze wielu innych graczy których o to pytano, Daigo, Mago, Gamerbee, Mike Ross, można by jeszcze wymieniać.
Po trzecie: Lol. Specjalnie nie chciałem się wspierać żadnymi tier listami, uznałem że powiesz że to głupie, bo w takiej dyskusji rzeczywiście nie ma to zbytnio sensu. Ale widze że sam nie potrafiłeś się oprzeć i podać pierwszą tier liste z IPW, która powstała trzy tygodnie po wyjściu gry. Skoro tak ufasz tier listom z IPW, to czemu nie podasz tej najaktualniejszej (z sierpnia)? Czyżby dlatego że Bison jest tam za wysoko? ;] Ja też mógłbym sobie tutaj przywołać japońskie tier listy z lipca i października, gdzie Bison jest odpowiednio na 3. i 2. miejscu, a Rufus na 9. i 10., ale stwierdziłem że wspieranie się w takiej dyskusji tier listami do niczego w sumie nie prowadzi.
Po pierwsze dyskusja była o postaciach i ich potencjale bycia top i o światowej klasy graczach to popierających w wywiadach, publikacjach etc. W top 3 może i go nie ma nie wiem, ale jest topem i pamiętam jak justin to podkreślał. Gdyby nie był to justin by nim nie grał jest to dla mnie oczywiste. On w każdej grze gra topami. No chyba, że podważasz to i justina jako gracza? W końcu w drugim punkcie piszesz jasno że jest nieprawdziwa jego opinia? Co to znaczy prawdziwa mówiąc o selekcji topowych postaci?? Zastanów się...
Po drugie cieszę się że piszesz o innych graczach z japonii i ich opiniach, nigdziej nigdy żaden nic nie napisał nie powiedział o bisonie jako topie a o tym była dyskusja, czy już zapomniałeś? To wy na mnie naskakujecie, adresujecie do mnie kąśliwe uwagi, piszecie że się nie znam i że gadam głupoty o bisonie bo ewidentnie wiecie lepiej. Ja się pytam gdzie są te agrumenty? Nawet w postaci wypowiedzi topowych graczy (nie mówię tutaj bynajmniej o was)? No gdzie? Same puste słowa. Ja znalazłem ci uznanego gracza który mówi i udowadnia swoją grą, że rufus jest turniejową topową postacią, twoja kolej snejk.
Po trzecie ja również nie wspierałem się żadną tier listą, przeczytaj moją wypowiedź raz jeszcze, to było tylko potwierdzenie źródła, nie chciałem pisać pustych słów jak szostak i reszta ekspertów z dupy. A tak łatwo można znaleźć konkretne wypowiedzi justina na ten temat.. Nigdzie o żadnych tier listach nie piszę i się na nie nie powołuje bo uważam tak jak i ty że są niewiele warte. A mogłbym ci wkleić linki do przynajmniej 3 tier list gdzie bison jest midem.
Rufus? Ma to wszystko + więcej. Jedyne czego mu brakuje to chyba srk lol :p
Gdyby brakowało mu tylko srk to wszyscy by nim grali. Przeoczyłeś takie drobiazgi jak to, że jest efektywny tylko i wyłącznie z bliska, jest całkowicie free na wake'upie, wiele rzeczy może ukarać tylko i wyłącznie z ex'em, ma problemy z dobrym zoningiem, nie zadaje jakiegoś kosmicznego damage'u (nie licząc silnego rzutu) i ma tragiczne footsies.
Szkoda, że nie zacytowałeś całości mojej wypowiedzi lol, oto co napisałem:
"Nie ma dobrego AA, nie ma zbytnio mixupów, brak mu dobrego comeback potencjału, nie ma sensownych reversalów (exDR tylko do ucieczki)" (dyktator)
Gdzie więc napisałem coś niezgodnego z prawdą?
Uważasz, że rufus ma gorsze AA niż bison???
Ma gorsze mixupy???
Ma gorszy COMEBACK niż rufus?
Ma gorsze reversale?
Zamieniam się w słuch bo widzę, że trochę się zapędziłeś. W końcu napisałeś już wcześniej że rufus jest słabszy, teraz znowu atakujesz moje wypowiedzi cytując wyrwany z kontekstu fragment mojego posta, Śmiało, popisz się. Ja tylko dodam od siebie, że reszta to już albo trywializmy albo gruba przesada. Ale żeby nie być gołosłownym jak szostak masta, zaadresuje to:
-efektywny z bliska: lol, no to chyba raczej oczywiste, połowa postaci w grze jest efektywna tylko z bliska, sam napisałeś że rufus jest postacią do pressingu więc nie rozumiem czemu podajesz to jako ogromny minus tej postaci?? Chciałbyś nim zonować jak dhalsimem czy robić jump back kulkę całą grę jak wielu prosów od nas robi akumą?? :p Wybacz ale to absolutnie nie jest słabością tej postaci. Taki Abel, postać nastawiona na mega pressing i mixupy, też nie może siedzieć w rogu i turtlować/zonować etc.
-
całkowicie free na wakeupie: ciekawe, nie można zrobić ex jesus kicka albo snejk strike ex? Wydaje mi się, że ma więcej opcji na wakeup niż znaczna część casta. Co takiego ma dyktator na wakeup?? Tylko ex DR do ucieczki i nie przed każdą postacią w dodatku. To wszystko. Teleportu nie będę liczyć, bo musi zaskoczyć bug aby to zadziałało co nie sprawdza się w bardzo wielu sytuacjach i lądujesz w niefortunnym miejscu gotowy na dowolny punish. Nie mówiąc o timingu. Totalnie free na wakeup?? Rufus??! Pograj może dla odmiany jakimiś słabszymi postaciami, polecam np clawa, ja nim gram jako drugą równorzędną postacią z bisonem i wierz mi, że on jest free na wakeup. Free na wakeup jest dhalsim, jest pierdzilion innych postaci ale nie rufus.
- kiepskie kary bo wielokrotnie potrzebny ex: chyba sobie żartujesz ze mnie. Możesz napisać co dokładnie masz na myśli?
-ma problemy z zoningiem: niezły lol. LOL. Problemy z zoningiem?? I ty mówisz że dyktator jest lepszy od niego hahaha. Weź sneju ustawie cię z moim kumplem z online który gra guilem i weź dyktatora, będziesz płakał jak dziecko. Albo pograj ze slidem bisonem, podobny efekt (słabszy jednak bo slide nie gra tak rzeźnicko jak znajomy mój). Nie mówię, że rufus zjada zonerów ale weź pod uwagę, że ma sposoby. Projectaili sie nie boi i ma dive kicka którym może w miarę bezpiecznie się zbliżyć. Nie mówiąc o kosmicznym zasięgu kilku ciosów i o jesus kicku
- Nie zadaje dużego damagu??? HAHAHA, stary błagam. Wiesz co, nie będę tego nawet komentować. Przepraszam. Nie obraź się snej, serio. Wiesz że bardzo cię lubię, dałem ci nawet nominację na gracza w ankiecie, ale żeby wymieniać damage rufusa jako jego
słabą stronę- Footsies: ok zgadzam się, to nie jest bison, chun etc. Ale postacie do pressingu z takim potencjałem jak Rufus, Cammy czy Abel nie mogą mieć super footsies bo to byłoby za dużo.
tylko wy się brzydzicie takimi postaciami więc wybieracie mniej popularne jak ryu, boxer czy grubas.
No z tą popularnością to jest akurat racja, był jakiś czas temu poll na srk "your main character", którego zdecydowanie wygrał Bipson ;p
Oj wydawało mi się że rozmawialiśmy o turniejach? Czy może online jest wyznacznikiem? Bo podejrzewam że w statystykach online ryu wygrywa z bisonem z palcem w dupie lol.
No ale spoko, przyzwyczaiłem się do przeinaczania faktów, wyrwanych z kontekstu cytatów
Staram się używać sensownych argumentów, powoływać się na opinie ludzi znacznie lepiej grających niż ja czy wy.
No ja staram się robić to samo, tylko że ty najwyraźniej ignorujesz wszystko, co przeczy twojej opinii. Nie wiem, ja byłem w stanie pograć troche Bisonem żeby móc coś powiedzieć o tej postaci, i moge stwierdzić że jest dobry, ale zdecydowanie jest jedną z tych postaci, którymi trzeba grać z głową, i które posiadają zarówno bardzo dobre, jak i bardzo złe matchupy. Ty mógłbyś zrobić to samo, ale oczywiście nie, bo postać nie podoba ci się wizualnego dizajnu. On nie jest przegięty, jest po prostu tani i chamski, czyli taki jak lubię.
Nie wiem kto tu ignoruje czyje argumenty, ty nawet zupełnie odbiłeś od głównego tematu.. Nie mówiąc już o tym że wielokrotnie po prostu nie masz argumentu. Przypominam, atakowanie mojej osoby mówiącej iż dyktator nie jest topem, to był temat. To że uważasz, że rufus jest słabszy od bisona w ogóle pomijam. Ja znalazłem argumenty na to że jest rufus turniejową postacią. Bardzo solidne. Wy póki co żadnych na to że dyktator jest topem. To kto tu czyje argumenty ignoruje? Jeszcze raz, ja nie mowię że dyktator jest słabą postacią. Jest bardzo mocnym midem, ale ma wiele okrutnych MU które turniejowo go dyskwalifikują. W AE zapowiada się póki co że będzie gorzej.
Co do dizajnu rufusa masz rację, nie będę nim grać bo ja gram raz na miesiąc i tylko for fun i TYLKO postaciami które lubię. Tak mam w każdej grze, jestem widać głupi bo to tylko pixele i liczy się wygrana i tiery.
Ja kończę tą 'dyskusje' na temat dyktatora czy rufusa. Dla ciebie rufus jest ewidentnie średni, dla slida sim jest a dla mnie bison. Szostak uważa że jego jump_back_kulka_akuma i ryu to pewno słabiaki < cammy ale ewidentnie mylę się ja, jestem głupi i wypisuje farmazony. Jestem ponadto hipokrytą, który nie umie czytać ze zrozumieniem i ewidentnie postradałem zmysły. Więc przepraszam z góry i już nie przeszkadzam wam w konstruktywnych, pełnych argumentów dyskusjach poświęconych potencjałowi postaci w sf4.