Matko, co tu się dzieje.
@ Voldo vs Ivy w SC4
Tutaj można się sprzeczać, bo pod względem "parametrów" Voldo jest lepsza postacia ale to Ivy wygrywa większość turniejów. Na takie rzeczy wpływa wiele czynników, nie tylko siła postaci. Jak dla mnie Voldo jest silniejszą i bardziej kapiastą postacią niż Ivy. Zawsze tak mówiłem i myśle, że częśc osob, które znają obie postacie powinny się zgodzic z tym, że Voldo ma:
- Znacznie większy damage na NH i CH
- Bezpieczne combo startery o imba własciwościach, np A+B, 1K, BS 3B, BS 44A...
- Lepszy SG damage
- Lepsze okizeme (mnóstwo silnych trackujących midów, które trafiąja leżących i lowów)
- Mnóstwo uników i popsuty hitbox w postawach
- Bardzo silne rzuty. Pod względem dmg nieco gorsze niz CS/SS Ivy ale za to z lepszymi właściwościami (auto side step, doskok z daleka)
- Prawdziwe zgadywanki mid/low, których Ivy nie ma praktycznie
- 6:6B o dużym zasięgu, którym może karać ciosy od -16 za prawie 70dmg
W sumie można by dalej wymieniać. Zasięg postaci jest podobny (tych uzytecznych ciosów) ale Ivy ma lepszy movement. Ma tez większy pushback przy ciosach heavy-SG przez co wiele postaci ma z nią problemy. Voldo jest tez najgorszym matchupem Ivy, z czym zgadzają się praktycznie wszyscy Ivy playerzy. Na ostatnim EBO Malek przez 30min pokazywał nam jaki Voldo jest przegięty xD ma nawet gwaranta na bloku w 2P. No ale koniec końców Voldo nie wygrał żadnego dużego turnieju a Ivy zgarnęła większość. Czy to jest kwestia tego, że Ivy jest jednak lepsza czy po prostu ludzie nie potrafią grac na tą postać przez to, że nie ogarniają tej postaci to już się nie dowiemy bo za 2 tyg to już nie będzie miało znacznia.
Wiecie może kto to grał na tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=Y0vOGfEvX-I&hd=1
??
Odnośnie najnowszych filmików to nie wiem, ale na tym grał Malek i Dina. Ten drugi nam mówił, że nie mógł w ogóle grac Hilde przez jakiś dziwny config pada (to jest jeden z pierwszych buildów bez możliwości zmiany konfiguracji)