Jak tam panowie, kim gracie w ultimatea ? Zauważyłem dziwną presję nowych postaci, każda drużyna na necie ma przynajmniej jednego nowego fightera w składzie ;p Osobiście z nowych postaci testuje jedynie Stridera, Ghoast ridera i Strangea. Ze starej ekipy najlepiej mi się gra Avengersami w układzie Iron/Thor/Cap oraz moim ukochanym duetem Doom/Dormammu. Kapitan jest boski w tej części, szkoda tylko że mu zabrali xfactor loopa z shield slash, był klimatyczniejszy niz ten nowyz L charging star;] Weskerem jeszcze nie grałem, jedna z najnudniejszych postaci wanilli jest jeszcze nudniejsza (good bye gun loops ;/) w tej części i o dziwo lepsza dzięki high damegeowi.(nie przyglądam się na razie czy z okularami czy bez ale boli i tak ;].. Chyba najbardziej popularna obecnie postać online, szczególnie z Vergilem/Novą w drużynie. W obecnej fazie z tych postaci układam main team :
Dormammu/Spencer/Strange/Ghost Rider/Strider/Doom/Cap
Wszystkie postacie są imo zajebiste ;p Spencerem próbowałem mainowo grać już w wanilli, jednak dopiero w umvc3 poczuł wiatr w żaglach (900k corner bnb i takie tam ) Początkowo grałem Ghost(b)/Spencer(b)/Strange(b) ale z czasem wyszło że Strange jest średnim Anchorem. Łatwo go zabić, ma mega karalne normale ze słabymi hitboxami, jedyną opcją jest wtedy cancelowanie i.palma na końcu stringa w teleoport co i tak nie zawsze pomaga (bo ludzie i tak próbują karać jego stringi w szym pomaga im "marvel auto aiming na teleport crossupy" [all rights reserved]. Bradygames radzi aby "kupować nim czas" jednak na Vergila czy Weskera średnio się to udaje. Na szczęście książka daje radę (lvl 1 hyper), mozna ją xfactorować w niezłego bnb. Ponadto na plus niesamowite asysty (ajj of amagato
) Zacząłem więc próbować tworzyć drużynę razem Doomem, bałem się że mi się przejadł po wanilli, nic bardziej mylnego, to dalej moja ulubiona postać (pistolecik spam ftw);] Ostatecznie zaraziłem się legendą niesamowitego duetu Strider/Doom z mvc2 i teraz jestem uzależniony
. Strider jest po prostu mega master mindem, dla tej postaci gram w tą grę ;p Ostatecznie po sprawdzeniu wszystkich wariantów prezentuje się to tak :
1.[Strange(b)/Spencer(b)/Dormammu(a)] - Strider(g) - DrDoom(a) - Tak mniej więcej będzie się prezentował mój główny team, przepychanki na poincie, ciężko wybrać jedną postać, mimo wszystko największą masakrę robi Dormammu, najbardziej lubię grać Spencerem, Strange po testach najlepiej sprawdza się na poincie, mimo to daje wierzę w jego potencjał na anchorze.
2.Ghost rider(b) - Spencer(b) -[ Dormammu(a)/Strange(b)] - drużyna Ghost ridera, postaci z uniwersum Marvela, do której mam ogromny sentyment, przy okazji drużyna dwóch ognistych głów i/lub Strangea na anchorze . Flame heads w duecie prezentują się całkiem okazale, multi hitting dark hole + j.S Ridera robi swoje, łatwo confirmowalne combosy z tego wychodzą, zasięg full screen. Jeżeli chodzi o damage, zwykłe solo bnb Ghost ridera bierze miękka pytą koło 650k. Jego b+h to niesamowity, wielozadaniowy normal który ma +4 na bloku, pozwalając bezpiecznie kończyć stringi z j.s+dark hole przy okazji nabijając chip damage. Dodatkowym zastosowaniem są właściwości AA oraz juggle extender (przykład combo zaczynającego się od lowa który ma zasięg full screen: cr.h xx qcb+l, Strange/Dormammu asist , b+h, DP+m, dash, h~h xx qcb+l, spencer assist, b+h, h~qcb+1, qcf+1 xx qcf+atk+atk = całkiem prosty schemat jak robić kombosy Blazem z asystami. Oczywiście wspaniale jest komuś zasadzić lvl3 hyper i dopiero po nim całą akcję
3. Iron(a)-Thor(b)-Cap(a)
Dla mnie od zawsze złota trójka avengersów, pomyśleć że kiedyś byli low tier teamem LOL. Jak teraz nimi operuję to stwierdzam że warto było nimi grac w wanilli, teraz mogę wykorzystać avengersowe buffy które, powiedzmy to sobie, są masakryczne. Cap jest imo bogiem tej gry, ma absolutnie wszystko co potrzebuje kompletna postać w umvc3, damage, otg, comba po throwach, łatwo confirmowalne comba, backflip do crossupów z asystami, klatki niewidzialności na superach i hyperach (i to jakie !) niezły dmg z lvl3, łatwe przedłużanie komb przy użyciu xfc. Thor dalej jest czołgiem, tle tylko że jego najlepszy cios (j.reverseDP+m) teraz przechodzi przez projectile. Co do Tonego to mam mieszane uczucia, niby dostal buffy ale przy ostatnich odkryciach w wanilli (cr.h safe combo startee, niesamowita przewaga po TK j.unibeam itd), wydaje się być słabszy(brak double jumpa, airdash osłabiony), choć za mało nim grałem jeszcze.
Się rozpisałem
Idę spać, jutro kontynuuję przeprowadzkę na nowe mieszkanie, a od poniedziałku nowa praca
Czas na granie jednak będę miał, do zobaczenia online