Pytanie mam. Jak zapewne wiecie, Mortal Kombat to moja pierwsza mordobitka od Tekkena 3. Wcześniej był tylko Tekken 2 na automatach, Mortal 1 i 2 (Amiga i szalone joysticki). Chcialbym się zatem zapytac o jedną rzecz, która mnie niepokoi: odkąd zacząłem namiętnie szarpać w MK9 na moich kciukach (na samych czubeczkach) zrobiła się ogromna, twarda, pomarańczowa skorupa. Hilfe! To od gry, czy mam szukac pomocy u lekarza? Też tak macie?
To normalne u nowych graczy, nie masz czym się martwić. Chodzi o qcf/qcb motion - jeśli mocno naciskasz "ślizgając" po przyciskach, a twój kciuk i/lub pad nie jest przyzwyczajony do takich inputów mogą pojawiać się odciski.
Możesz smarować kciuki kremem do rąk przed graniem jeśli odciski bardzo ci dokuczają - powinno pomóc. Są gracze którzy używają kremów regularnie, niektórzy chuchają na krzyżak, a inni nawet ssą kciuka między rundami.
Jeśli chodzi o pada - krzyżak w nowym padzie jest chropowaty - z czasem wyślizga się. To też może wpływać na powstawanie odcisków.
Jest też kwestia tego w jakim trybie grasz, tzn. czy grasz dużo za jednym posiedzeniem, czy grasz częściej w mniejszych ilościach. Ta druga opcja pozwoli na szybsze przyzwyczajenie palców.
Mam nadzieję że pomogłem, w sieci ponad to można znaleźć kilka artykułów o higienie dłoni dla graczy.