jest piekna bo w ogóle nie wyglada jak Ivy
a z netem są takie turbodoły że juz nawet mi sie śmiać nie chce. Netia wypowiedziała umowę z przyczyn technicznych (mogą tak zrobić). I teraz jest najlepsze:
Mieszkam na ulicy św. Filipa - w samiutkim centrum drugiego co do wielkości miasta w Polsce. Nie ma tu mozliwości założenia żadnego internetu poza jakąś ch**ową radiówką (do 2mb - w domu mam do 5mb i kto ze mną grał wie jak to wyglada). Powód? Nie ma kabli bo nasza genialna właścicielka kamienicy usunęła wszystkie gniazdka i kable telefoniczne z budynku pare lat temu "bo nikt ich nie potrzebował" i teraz założenie ich z powrotem kosztowałoby dużo kasy i załatwiania + żadnemu providerowi sie tego na dobrą sprawę nie opłaca robić. A nawet jak by ktos chciał to zrobić to na drodze stoi jeszcze jedna światła persona niezwykłej wagi: konserwator zabytków, który łatwo się nie zgodzi na jakiekolwiek montowanie czegokolwiek gdziekolwiek czemukolwiek.
Aha no i jak sprawdzalismy zasiegi małych prywatnych providerów to oczywiscie wszyscy omijają naszą ulicę szerokim łukiem - współlokator dzwonił do chyba 12 firm.
Ale:
W północnej częsci mieszkania, konkretniej w kuchni, łapiemy nawet 4 kreski niezabezpieczonego internetu. Jego prędkość jest zmienna, ale w nocy speedtest pokazuje nawet 14mbps DL!
Tyle że od kuchni do tv mamy pare ładnych metrów (przeniesienie tv do kuchni nie wchodzi w grę). Co nas wcale nie powstrzymuje. Właśnie dziś byłem w komputroniku i zamówiłem na sobotę 10metrową przedłużkę hdmi. Konsola bedzie stała na lodówce, podpięta kablem idącym przez całe mieszkanie do tv w pokoju :]
o ile oczywiscie kabel o takiej długości będzie się w ogóle nadawał do skutecznego transmitowania sygnału. Wziąłem wersje premium z lepszym ekranowaniem, zobaczymy w weekend.
Tyle że jest jeszcze taki mały problem któremu nie jestem w stanie zaradzić że konsola będzie podłączona do netu bezprzewodowo czyli z zakłóceniami
Przy szybkim teście z chwilowym przerzuceniem tv do kuchni sprawdzilismy że da się bezlagowo grać w np Warhawka. Wbiłem też na chwile na ranked w soulu ale nie mogłem znaleźć nikogo na stabilnych 4 kreskach. Na 3 nie było laga wizualnego (ale inputowy tak ze 2 sekundy) = lepiej niz na mojej radiówce w zako