Pytanie numer 5 :
Czy j.MP to faktycznie najlepszy cios do jump inów(nie wiem czy dobrze napisałem) ? Tak wyczytałem chyba na eventhubs?
Nie gram sagatem, ale faktycznie wielu tak naskakuje. Aczkolwiek nie jestem przekonany czy Sagat nadaje się w ogóle do jumpinowania, ja bym sobie dał z tym spokój i skakał tylko gdy przewidzę, że pójdzie fireball ze słabym recovery. A wtedy najlepiej użyć jumpina zadającego najwięcej obrażeń (chyba j.HP?) i pociągnąć kombo. Inna sytuacja w której czasem bym skoczył sagatem to crossup j.LK na wstającego od czasu do czasu (też kombosa można pociągnąć, np crossup j.lk, cr.lk, cr.lk xx TU).
Pytanie numer 6 :
Jak skutecznie stosować FA ? Chodzi mi bardziej o to kiedy go zastosować aby przeciwnikowi zadać ból bo udanym wykonaniu. Możecie to wyjaśnic na przykładzie Sagat vs Ryu ?
Zastosowań FA jest wiele. Pytasz o ból, czyli jak rozumiem chodzi Tobie o to, jak złapać przeciwnika na crumple stun? Podczas gry high level to raczej rzadkość. Noobów możesz np. złapać na AA FA, ale lepsi gracze będą safe jumpować.
Dążenie do crumple stuna to kiepska strategia na walkę (chociaż po zdobyciu przewagi na bloku czasem można zaskoczyć przeciwnika ładując FA lev2).
Proponuję stosować to inaczej.
Przykłady:
a) ofensywnie
- (np vs ryu) focusujesz jego fireballa, dash cancellujesz w przód, i od razu naskok i kombos (jest szansa że ryj puści drugiego hadokena, nad którym przeskoczysz)
- kombosy z FADC
b) defensywnie
- tak jak poprzednio pisałem o uciekaniu spod crossupa (FA xx backdash)
- wyłapuj podcinki i fireballe na FA xx backdash (ładujesz sobie tym revenge meter)