Autor Wątek: Dyskusja ogólna o Kazie  (Przeczytany 50484 razy)

Brutal_KAZ

• Full Member
  • ---=[DTS]=---
Odp: Dyskusja ogólna o Kazie
« Odpowiedź #150 dnia: Luty 01, 2011, 17:15:32 »
@Tokis
siedzi normalnie bo d/f+1 zbiera jeszcze w powietrzu zanim dotknie ziemi. Sprawdzałem na wszystkie sposoby i jest to akcja 100% inaczej bym się nie spierał. Dla nie dowiarków moge nagrać więcej filmików :)
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 17:26:42 wysłana przez Brutal_KAZ »
Zgarnąć wszystkich do aresztu! Niczego nie będzie :)

HiKrush

• Hero Member
  • Bagiety już jado
  • PSN ID: HiKrush
  • Steam ID: HiKrush
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
« Odpowiedź #151 dnia: Luty 01, 2011, 17:48:13 »
No, przez chwilę myślałem, że miałeś rację, ale przykro mi, bo oboje mamy rację. Z odległości, w jakiej jesteś do Ksiajki na filmiku ta akcja siada. Ale jak się do niej maksymalnie zbliżysz, to sorry, no bonus.

EDIT: Albo na odwrót? Nie pamiętam.

EDIT 2: I spróbuj na Larsie ;)
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 17:54:48 wysłana przez HiKrush »
- To się nazywa obłęd.
- Wszystko się jakoś nazywa, wybierz sobie.

Brutal_KAZ

• Full Member
  • ---=[DTS]=---
« Odpowiedź #152 dnia: Luty 01, 2011, 18:37:16 »
Ogólnie to przechodzisz samego siebie w wymyślaniu tych twoich "argumentów". Przyznaj się poprostu że nie umiesz tego posadzić a nie wmawiasz że sie nie da. Najpierw nie odpowiada ci odległość potem postać a co następne? może plansza nie ta? Chciałeś filmik to dostałeś masz i drugi na te swoją odległość że niby z bliska nie łapie a na innych postaciach to sobie sam próbuj. Ja udowodniłem że wchodzi bez żadnych stepów i załamań czasoprzestrzennych
http://www.youtube.com/watch?v=HMC4Lj1rULo

acha i racja jest zawsze po jednej stronie, w tym przypadku po mojej i to bezapelacyjnie!

HiKrush

• Hero Member
  • Bagiety już jado
« Odpowiedź #153 dnia: Luty 01, 2011, 18:46:21 »
No, i gitara, mi też siedzi. Na Ksiajce, na Paulu, na Larsie nie, ale to pewnie przez brak manuala, albo źle robię. Przyznaję Ci bezapelacyjnie rację. Już?
- To się nazywa obłęd.

Brutal_KAZ

• Full Member
  • ---=[DTS]=---
« Odpowiedź #154 dnia: Luty 01, 2011, 18:57:46 »
jeżeli nie jesteś czegoś pewien to nie wprowadzaj w błąd innych. Bo początkujący może wejść na forum i czegoś zle się nauczyć albo wejdą z innych forów albo ktoś zza granicy i będą potem gadać nie wchodzcie na to forum bo jest takie czy owakie, bo ludzie w błąd wprowadzają

@down: Dobrze
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 19:04:31 wysłana przez Brutal_KAZ »

HiKrush

• Hero Member
  • Bagiety już jado
« Odpowiedź #155 dnia: Luty 01, 2011, 18:59:57 »
Dobrze, proszę pana. Zachowałem się jak gówniarz, to się już nigdy więcej nie powtórzy w tym miesiącu.
- To się nazywa obłęd.

CheeseOfTheDay

• Hero Member
  • FraudOfTheDay;f
    • YouTube
    • Email
« Odpowiedź #156 dnia: Luty 01, 2011, 23:11:44 »
Tylko ja nie wiem o co dokładnie w tej dyskusji chodziło? Czy o to że to siedzi, czy o to jaka opcja jest najlepsza jeżeli ewgf nie wybije? Bo jeżeli to pierwsze to oczywiście, wiadomo że to siedzi. Ale jeżeli to drugie to sorry ale to nie jest najlepsza opcje jeżeli ktoś nie wybije ewgf'em.
Są takie dwa małe problemy pierwszy to taki że to character dependent, czyli zależy mocno od ułożenia nóg postaci. Jeżeli coś nie wchodzi na dużą większość postaci to nie jest to taka najlepsza opcja. Dodatkowo do tego wymagany jest ten kąt który w większości maczapów powoduje że nie można na tej opcji polegać tak jak na ewgf'ach które wchodzą praktycznie zawsze.
Drugi problem to taki że to staje się tym mniej przydatne im lepiej potrafimy wybijać (czyli to o czym pisał Fryzjer) po prostu jak już umiesz wybijać to albo wybijesz albo zrobisz d/f+2, albo zrobisz czternastkę, a przy czternastce to już nie działa nawet na xiajkę chyba że z idealnym kątem i pod wiatr. Czyli wszystko mija się z celem bo jak nie umiemy wybijać (i wychodzą nam piętnastki i szesnastki po d/f2) to lepiej nie zawracać sobie tym głowy tylko robić 3,1,4, punch, d/f1,2, hs,1 za więcej dmg.

HiKrush

• Hero Member
  • Bagiety już jado
« Odpowiedź #157 dnia: Luty 01, 2011, 23:39:19 »
Cii, bo Cie Brutal okrzyczy...
- To się nazywa obłęd.

Brutal_KAZ

• Full Member
  • ---=[DTS]=---
« Odpowiedź #158 dnia: Luty 02, 2011, 13:44:25 »
@Cheese
chodziło o to, że nie da się zbandować po ewgfie, który nie wybija, nie robiąc wcześniej stepa w lewo. Udowodniłem, że się da. Co do najlepszości tego zagrania można by podyskutować. Napewno wchodzi we wszystkie postacie i to na całym zasięgu d/f+2 i to nie wątpliwie ogromna zaleta. Co do drugiego problemu, który poruszyłeś to założyliśmy że nie umiemy wybijać więc nie traktuje tego jako argument. Bo albo się umie wybijać albo nie. Co do 3,1,4 to nie jestem przekonany, moge się mylić, ale nie wiem czy damy radę w jaki kolwiek sposób sięgnąć tym z najdalszej odległości kiedy wchodzi d/f+2 i nie wiem też czy w takim przypadku wogóle możliwe jest wybicie ewgf'em. Więc wyłącznie w takich sytuacjach to zagranie ma sens no i chyba jest też lepsze niż dwa czy trzy ewgf'y
@Hicrush
tobie już udwodniłem że sie mylisz, więc teraz jak widze masz zamiar nabijać sobie posty czepiając się mnie. Daremny twój trud, pozostaje głuchy na twoje tanie prowokacje bo nie mam zamiaru wszczynać kłótni :)

SłońTrombalski

• [Warszawa]
  • Hero Member
  • *
    • Email
« Odpowiedź #159 dnia: Luty 02, 2011, 15:28:56 »
a na koniec mam takie pytanie, wychodzi Ci elektron czy jeszcze puszczasz w powietrze piąchy bez prądu ? :P

Brutal_KAZ

• Full Member
  • ---=[DTS]=---
« Odpowiedź #160 dnia: Luty 02, 2011, 15:51:16 »
zależy jak leży, czy jestem trzezwy czy nie zabardzo :)

Velurian_TLT

• TLT
  • Sr. Member
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Luty 02, 2011, 15:58:26 »
Hehe, no i patrzcie - siedzi! Tak sobie obserwowałem tę dyskusje i zastanawiałem się kto będzie miał ostatnie słowo? :) Tylko żeby nie było że prowokuje do sprzeczki.

A co do tego filmiku z Practice, to proponuje sprawdzić jeszcze na włączonych ustawieniach training dummy: Stand to Guard i Quick Roll, bo czasem niektóre serie zlicza jako combo, a nie powinny siedzieć.

ja to Tokis utnę... chłopaki zespamowaliście pierdołami temat
Też sprawdziłem, siada ale tylko na pare postaci chyba że zrobisz mikro dasha przy ewgfie ale wtedy to już nigdy nie wybijesz więc tobie może siadać ale poza tym że to i tak random to jak ci siada zawsze np. na kaza to znaczy że dashujesz ewgf

lepiej rób to co Liberty dał albo CH d/f2 dash 3,1,4 uf+3 B.......
Jak to twój manual ogarnie. I nie spinaj się tak
Podsumowując akcja mało użyteczna i ryzykowna, Frizen miał racje.....
Frizen wins.

SłońTrombalski

• [Warszawa]
  • Hero Member
  • *
    • Email
« Odpowiedź #162 dnia: Luty 02, 2011, 16:01:39 »
zależy jak leży, czy jestem trzezwy czy nie zabardzo :)

Odpowiedź za 100 punktów. Nie mam więcej pytań :D

HiKrush

• Hero Member
  • Bagiety już jado
« Odpowiedź #163 dnia: Luty 02, 2011, 16:22:00 »
Też sprawdziłem, siada ale tylko na pare postaci chyba że zrobisz mikro dasha przy ewgfie ale wtedy to już nigdy nie wybijesz więc tobie może siadać ale poza tym że to i tak random to jak ci siada zawsze np. na kaza to znaczy że dashujesz ewgf
Próbowałem mu to wyjaśnić, to mi nie wierzył.
- To się nazywa obłęd.

CheeseOfTheDay

• Hero Member
  • FraudOfTheDay;f
    • YouTube
    • Email
« Odpowiedź #164 dnia: Luty 02, 2011, 18:22:34 »
@Cheese
chodziło o to, że nie da się zbandować po ewgfie, który nie wybija, nie robiąc wcześniej stepa w lewo. Udowodniłem, że się da. Co do najlepszości tego zagrania można by podyskutować. Napewno wchodzi we wszystkie postacie i to na całym zasięgu d/f+2 i to nie wątpliwie ogromna zaleta. Co do drugiego problemu, który poruszyłeś to założyliśmy że nie umiemy wybijać więc nie traktuje tego jako argument. Bo albo się umie wybijać albo nie. Co do 3,1,4 to nie jestem przekonany, moge się mylić, ale nie wiem czy damy radę w jaki kolwiek sposób sięgnąć tym z najdalszej odległości kiedy wchodzi d/f+2 i nie wiem też czy w takim przypadku wogóle możliwe jest wybicie ewgf'em. Więc wyłącznie w takich sytuacjach to zagranie ma sens no i chyba jest też lepsze niż dwa czy trzy ewgf'y
Z każdej odległości można wybić ewgfem bo akurat ten hit box ma największy zasięg właśnie w tej 13 klatce (dla jasności to jedyny hit box w ewgf'ie który sięga postać po d/f2). W 14 klatce hit box o ile ma trochę większy zasięg to już idzie za wysoko jak na klęczącą postać i jeżeli już to w ogóle nie będzie kolizji.
Dash 314 też siedzi z każdej odległości tylko trzeba timingowo zrobić dasha i zamiast u/f+3 robić d/f1,2 lub d/b2, jest to standardowa akcja nawet koreańców jeżeli nie chcą ryzykować ewgf'em.
Aha i między "umiem wybijać" a "nie umiem wybijać" jest jeszcze coś pośredniego jak "wybijanie mi wychodzi z różną skutecznością" i wydaje mi się że to głównie dla tych to piszemy. Bo jak jużpisałem ktośkto umie nie będzie sobie zawracać tym głowy a ktoś kto nie umie wybierze mniej randomową a mocniejszą wersję.

ja to Tokis utnę... chłopaki zespamowaliście pierdołami temat
Też sprawdziłem, siada ale tylko na parę postaci chyba że zrobisz mikro dasha przy ewgfie ale wtedy to już nigdy nie wybijesz więc tobie może siadać ale poza tym że to i tak random to jak ci siada zawsze np. na kaza to znaczy że dashujesz ewgf
Chyba nie utniesz ; D.

Generalnie to siada na wszystkich (poza miśkiem ale to nie jest postać więc omijamy). Tylko jest jeden myk, po prostu trzeba to robić timingowo. Na część siada to, robiąc jak najszybciej, na resztę siada to, robiąc kilkuklatkową pauzę. To tak jak z ewgf U/F,n,4 b+2 które żeby siadło trzeba zrobić z lekkim opóźnieniem. Tylko że przy ewgf d/f1,2 jest to mniejszy timing i raczej nie warto ryzykować że akurat trafimy w te klatki.
Poza tym jak się trochę spóźnimy to przeciwnik ma rolla, a jak jeszcze trochę się spóźnimy to ma gwarantowane 3_4 ze wstawania bo nam jeszcze recovery nie minie.

Tak więc jak by nie patrzeć brutalny miał rację (chociaż pewnie sam nie wiedział jak to działa:P) ale z tą przydatnością to jest mocno dyskusyjne.

Cheese wins ; O
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2011, 18:33:31 wysłana przez CheeseOfTheDay »