A co do twojej teorii Darot, to sporo się mylisz. Podam ci "prosty" przykład, a mianowicie postaw na padzie ewgf~iWR+3 - jeśli zrobisz to przy mnie w 10ciu próbach to masz połówkę ^^ i dozgonny szacuneczek.
Wiesz, akurat zły przykład bo na padzie łatwiej się robi bardzo szybkie ff i fff niż na sticku:P. Zresztą jak mówi że mu się udaje taunt fF2 to i zrobi te iwr3 po ewgf'ie bo tu jest na to jakieś 2-3 klatki więcej czasu, wystarczy się nauczyć timingu kiedy to zacząć.
Ale ogólnie to się zgodzę że stick > pad.
Raz że kciuk tak się nie męczy. A im bardziej skillowo grasz i im masz lepszy movement tym kciuk się szybciej męczy.
Dwa że gałka dużo wolniej się zużywa od gumek na krzyżaku. Na gałce parametry po latach pozostają prawie takie same a jeżeli już coś ulegnie zmianie jak np siła potrzebna do angażu to zmiana tak się rozłoży w czasie że tego nawet nie zauważysz. Na padzie natomiast wszystko zależy od gumek które szybko się zużywają.
Trzy że precyzja jest lepsza na sticku.
Cztery że dużo więcej zaawansowanych motionów można wykonać szybciej. Na padzie też część wykonuje się szybciej bądź łatwiej jak np super szybkie ff, bb, fb, bf, itp a nawet motion dla wavedasha (patrz harry p), problem w tym że nie wymagają one manuala w większym stopniu, a tylko odpowiednio dobranej techniki. Np jak każdy wie harry p ma jednego z najszybszych wd na świecie i jak każdy, kto się zainteresował, wie że wykorzystuje do tego proste motiony które dzięki architekturze krzyżaka pozwalają mu na bardzo szybkie daszowanie. Jako ciekawostkę i potwierdzenie tego podam swój przykład kiedy to w wojsku w 2 godziny nauczyłem się daszować na padzie z jego prędkością nie wykorzystując do tego swojego manuala. Wystarczyło, robiąc bzdury na practice, znaleźć tą metodę i chwilkę się nią pobawić.
Jeszcze inna sprawa że część z tych technik wymaga odpowiedniego stanu krzyżaka.
Pięć że dla mnie i dla wszystkich ludzi z którymi gadałem na ten temat, na sticku gra się o wiele przyjemniej, więc może coś w tym być:).
No ale żeby nie było że sticki są takie oh i ach, bardzo dobry stick kosztuje obecnie 400-600 zl. A DS?ik3 kosztuje jakąś stówkę;f.