W kwestii organizowania imprez z wykorzystaniem konsol wkleję, raz jeszcze to co otrzymałem z różnych firm.
Sony napisało jasno:
"Witam serdecznie,
Zgodnie z prawem, nie mozna pobierac zadnych oplat za korzystanie ze sprzetu PlayStation i wydawane przez nas gry.
Agnieszka Pocztarska
Product Manager
Sony Computer Entertainment Polska Sp. z o.o.
http://eu.playstation.com"
W przypadku kiedy chcemy zrobić turniej/imprezę w klubie:
"Jesli nie bedzie pobierana oplata za granie sprzet PlayStation oczywiscie moze stac sie dodatkowa atrakcja dla gosci klubu"
"Zabronione jest, wykorzystywanie sprzetu PlayStation w celach zarobkowych.
Nie mozna pobierac oplat za korzystanie z PlayStation - to sprzet domowego uzytku.
Agnieszka Pocztarska
Product Manager
Sony Computer Entertainment Polska Sp. z o.o.
http://eu.playstation.com"
"Microsoft:
Panie Krystianie,
Sprawa jest "na styku". Właścicielami praw autorskich do gier produkowanych na konsolę Xbox 360 są różni wydawcy i to oni będą ew. interpretować sytuację. Proszę zwrócić uwagę, że są dwa elementy, które łamią warunki licencji:
- impreza ma charakter publiczny
- jest pobierana opłata (wiem, że nie jest związana bezpośrednio z faktem umożliwienia grania)
Od czasu do czasu spotykam się z taką sytuacją. Wtedy nazywamy takie wydarzenie imprezą promującą Xbox 360 i używane są wyłącznie gry Microsoft Game Studios. Nigdy jednak nie jest pobierana opłata w związku z tym (bo to przeczy formule promocyjnej)
Pozdrawiam,
Kuba Mirski"
W kwestii praw autorskich do gier typu Guitar Hero to LEM, a konkretniej Pani Monika Lach PR menager wydała mi pismo w którym jest zapis, iż zezwalają, na to byśmy udostępnili dla ludzi Guitar Hero. Jeżeli byśmy chcieli na tym zarabiać trzeba pisać już do Activision.
Z Electronic Arts jest najlepiej, nie ma żadnych komercyjnych licencji na gry wydawane przez nich. Jedyny wymóg to zaopatrzenie się w gry w Empiku, wysłanie im paragonu i podpisanie darmowej umowy licencyjnej, która jest do pobrania na ich stronie.
Przyjęło się w Polsce, że nikt nie zwraca uwagi na turnieje i w sumie do tej pory problemów nie było, ale w przypadku, kiedy do gry wchodzą szkoły jest jedno rozwiązanie. Zrobić ten turniej w czasie Juwenaliów lub we współpracy z tymi firmami, szkoła pisze do firm, że chciałaby zorganizować taką imprezę i w przypadku gdy się zgodzą pomóc nawet jako patronat sprawa praw autorskich idzie w zapomnienie.
Tak jak pisałem wcześniej zróbmy petycję do firm, aby turnieje były w pełni legalne. Niech każda z firm wyda oświadczenie.
Może ktoś byłby w stanie podpytać jak to wygląda zagranicą? Czy jeżeli mają problemy prawne to w jaki legalny sposób je omijają.