Oczywiście, każdy ma swoje zdanie, jednak w świetle tego co przed premierą opowiadano o nowej generacji konsol to jest to fail, miały być miliony animowanych obiektów, realistyczne oświetlenie, ogromne tereny, wszechobecna interakcja i zabójcza inteligencja npców. Byłem naiwny drugi raz się nie dam nabrać. Zgodzę się że niektóre tytuły jak wspomniany God of War, Bioshock czy Oblivion to produkcje wybitne, ale dla mnie to za mało, mimo że ogólnie szczerze to prawie nie gram bo nawet jakbym miał sobie kupić grę to niewiem jaką, myślałem że wyjdzie coś na święta ale się zawiodłem. Na ps2 mieliśmy Okami, Ico, Shadow of Colosus, Vievtiful Joe, Kingdom Hearts, Amplitude, Rez, Devil May Cry, Onimusha, Jak and Daxter, Ratchet and Clank i co tam jeszcze każdy ma swoją własną listę - to były nowe serie, brakuje mi trochę tego typu gier, do tego świetne kontynuacje znanych marek które robiły krok milowy w stosunku do poprzedników z psx np: Final Fantasy, Silent Hill, Mgs, GTA ........ No i oczywiście była masa średniaków w które dało się pograć, slasherów, wykręconych j-rpg, strzelanek, platformówek, horrorów, bijatyk i czego dusza zapragnie. Co miesiąc wychodziło pare must-have`ów i sporo tytułów wartych obadania. Czasami poprostu jakiś niezapowiadany hucznie tytuł nagle stawał się klasykiem. Wiem że teraz robienie gier jest pieniądzo-i-czasochłonne, ale pokażcie mi ciekawe tytuły które mają wyjść na ps3, x360 w tym miesiącu. Niestety dla mnie konsolowe gry stały się zbyt PC`towe, i niestety nasi japońscy tworcy, którzy kiedyś tak potrafili mnie zaskoczyć nie podołali niestety i ich gry mimo hi-resu dalej siedzą w poprzedniej generecji jeżeli chodzi o mechanike gry.
Osobnym akapitem są poprostu gry które nie tylko nie poszły do przodu ale się wręcz cofneły, Tutaj wspominane wielkorotnie FFXIII, Nowy Prince of persia ten w cel-shadingu, przecież to była świetna gra na Ps2 a teraż żenada, ta gra to jedna z większych porażek, takich tytułów znalało by się więcej.
Dlatego czuję się szczęśliwy że mimo wielu uslinych prób mnóstwa gier nie ukończyłem i takie perełki jak FF7 czy Okami czy Shadow of Collosus są jeszcze przedemną, jak już pisałem wcześniej liczę i mocno wierzę w nie-tak-rychłe nadejście renesansu gier.
Ps.Qujon masz 100% racji z tymi ocenami.