Hmm generalnie to nie miałem żadnych zastrzeżeń co do moderowania. Było imo idealnie, można było sobie na luzie pogadać we wszystkich tematach o prawie wszystkim i zazwyczaj odbywało się to bez większych przegięć, a jak jakieś były to, Di, jakoś tam łagodnie to przerywałeś.
Nie wiem kiedy zastępy moderatorów zostały powiększone, nie zauważyłem tego do tych paru incydentów sprzed kilku dni. W sumie to nie mam nic przeciwko temu żeby było więcej modków, jeżeli są oni potrzebni to Ty Di wiesz o tym najlepiej. Tak więc też nie mam jakiś typów na global modów jeżeli jest już Nevan to niech będzie.
Imo, flejm sam w sobie nie jest zły (dodaje forum trochę charakteru) gorzej jak się wymknie spod kontroli.
Złe natomiast jest jeżeli moderator przegina trochę i wykorzystuje swoją pozycję dołączając się do tych flejm warów. Odpowiadaniem agresją na agresję, wywyższanie się czy obrażanie też nie jest dobrym sposobem moderacji.
No niestety bycie moderatorem to nie oznacza bycie userem z możliwością wlepiania warnów. To przede wszystkim bycie userem + odpowiedzialność o jako taki porządek na forum i niedopuszczanie do sytuacji takich jak ostatnio, poprzez łagodzenie konfliktów bądź ucinaniu dyskusji jeżeli jest potrzeba, ale nie w taki sposób by osoba po drugiej stronie odebrała to jako atak/obraza + groźba warnem.
Wiem że są charaktery i charakterki, ale moderator powinien chociaż udawać (jeżeli w naturze tego nie ma) że ma troszkę więcej kultury osobistej od statystycznego użytkownika, przynajmniej w takich momentach jak ostatnio.
to takie imo ; ]