Cheese ma absolutną rację pisząc że w Tekkenie hitbox jest ściśle związany z aktywnymi klatkami danego ciosu, zazwyczaj ciosy mają dużo mniej aktywnych klatek w których "rozwija" się hitbox niż sugerowała by to animacja
Tak dla jasności. Aktywne klatki to tak naprawdę w pewnym sensie to samo co hit box ciosu. Nie byłoby sensu tworzyć hit box'a któryby nic nie robił bo dana klatka nie byłaby tą klatką aktywną. Tak samo bez sensu jest dawać aktywne klatki bez jakiegoś fizycznego miejsca w którym będą one aktywne, czyli hit box'a. Hit box to rozmiar i zasięg działania ciosu w danej jednej klatce (rzadziej robi się jednego hit box'a o tych samych parametrach i współrzędnych dla kilku aktywnych klatek, np flash yosha może być przykładem gdzie można coś takiego zrobić, ale w horyzontalach nigdy tak nie jest). A aktywne klatki informują tylko o przedziale klatkowym w którym te hit box'y się pojawiają.
Jedno bez drugiego nie ma sensu istnieć, tyle tego tematu.
Zapewne niewiele osób wie że ciosy typu f,f+2 wykonuje się w rzeczywistości inaczej niż sugerowała by to notacja.
Pisał o tym kiedyś Noodalls, a teraz sam mogę to w 100% potwierdzić.
To jest jedna z tych rzeczy która jest w tekkenie przynajmniej od T3. W T6 wiadomo było o tym już dość dawno, żeby to sprawdzić nie trzeba nic innego jak practice i strzałki (a że nie każdy wie jak sprawdzać cokolwiek bez programowalnego sprzętu i nie każdy o tym wiedział to inna sprawa).
Skoro w practice mimo tego że strzałki pokazują f,n,f+2 a tobie wychodzi zwykłe f+2, a ff+2 wychodzi tylko i wyłącznie wtedy gdy drugie F i 2 jest wpisane w innych klatkach, to znaczy że tak jest.
Poza tym we FD było od początku napisane że najszybsze ff+2 takiego Bryana z recovery trwa 14 klatek. A skoro jest buffeting a sam cios trwa 13 klatek to oznacza że na coś ta klatka musi iść. I idzie właśnie na tą 2 klatkową końcówkę. Wystarczyło trochę sprytu;].
Na początku grudnia wystawiłem też swój filmik z taunt mach breaker.
http://www.youtube.com/watch?v=gxxifpLT5yMWypisując przy okazji prawie najtrafniejszą notację pokazującą sposób wykonywania końcówki, fF.+2 (czyli przytrzymane drugie F i najszybciej w drugiej klatce + 2).
Jeden z siteów (chyba japoński) we frame datach podawał też notację ff+2 jako f,F+2 i samo to już mówi że jeżeli jest podane F+2 to oznacza przytrzymane F i trzymając, po chwili 2.
Informacji o tym było bardzo dużo, no ale część po prostu nie zwracała sobie nimi głowy.
Swoją drogą, taunt f,F+2 jest możliwe bo taunt daje +16 i f,F+2 trwa 16. Nie dlatego że po Taucie można buforować f,n bo nie można. Po tauncie przerywając go jesteśmy na neutralu a nie na recovery:P.
Nie da się zatem zrobić Jet Uppera "dwoma" imputami?
F0- f
F1- b+2
Nie da się. Nie da się zrobić żadnego z inputów typu f,f_b,b_f,b_b,f w 2 klatki. Nie da się tego zrobić jakiś 95% przypadków.
Sam byłem przekonany że system na to pozwala (nawet na początku się z tobą kłóciłem w tych kwestiach:P) i jak zaczął się T6 i dość precyzyjny input history to powoli zaczęło wychodzić że jednak nie (kiedy strzałki b,f bez neutrala dawały samo b). W sumie to nigdy system na to nie pozwalał, to nie tylko sprawa T6.
Jak zaczęło to burzyć moje teorie to siedziałem godzinami i testowałem na przemian T6 i T3 swoimi sposobami. W sumie wyszło na to że system jest w tej kwestii niekonsekwentny (a dokładniej przez niekonsekwentne, tak zwane przeze mnie ?małe klatki?). Bo dalej można doprowadzić do tego że b,f zaliczy w 2 klatki i zrobi to co trzeba, zdarzyło mi się to w T6. No i dawało radę też wpisać w T3 f,f czy b,f w 2 klatki i postać robiła co trzeba było robić, tyle że to było, raz, przy spowolnieniu gry do 10 klatek/s (co mogło powodować anomalie w inpucie), dwa, też po spełnieniu danego warunku.
Tak więc system na to nie pozwala, ale dzięki niekonsekwencji małych klatek można spowodować że to zadziała. Tyle że to już nie tekken a bardziej doświadczenia laboratoryjne:P.