Over my dead body, Di =p
Hm co jest zabanowane w większości krajów:
1. Algol - przez kulki, które sprawiają, że ten matchup staje sie dla wielu postaci niemożliwy, a w dodatku kulki czasami zasłaniają kamerę, już nie wspominając o tym, że dzięki nim ciosy algola są bezpieczne. W ogóle kulki bardzo trudno się stepuje, szczególnie te puszczone pod kątem. Dodajmy do tego death combo po bezpiecznych wybitkach i mamy zasłużony ban (imo). Wystarczy zrobić sobię osłonę z kulek i robić 1A (zasięg na pół planszy a szybkość 23 klatki, nikt tego na reakcje nie zablokuje) na przemian z BB, a później backdash kulki i znowu low/mid. W Broken Destiny ciekawie rozwiązali "problem" kulek, mianowicie ich odbijanie przy pomocy GI daje nam dużą przewagę i automatycznie przesuwa do przodu.
2. Hilde - długo to trwało, ale w końcu zbanowano Hilde w USA i Francji (i tylko na razie tu). Hilde to najlepsza postać w grze, z najlepszym risk/reward ratio, która (w zależności od areny) zabije Cię po wybitce z przewagą na bloku lub zabierze pół paska życia. Wg mnie łatwiej się z nią gra niż z Algolem, który spamuje kulkami ale i tak, szanse na wygranie z kims kto gra Hilde i jest ograny na wiele postaci są niewielkie.
3. Bonusy - mają inne hitboxy niż ich odpowiedniki i większy zasięg (Scheherezade np)
4. Star wars - Yodę rozumiem, bo to jest jakiś żart (nie można go rzucic, wiele gwarantow nie działa na niego itp) ale nie jestem przekonany do Vader'a i Apprentice'a. Trochę grałem Vaderem i wiem, że to jedna z najbezpieczniejszych postaci w grze (być może bardziej bezpieczny niż Amy i Voldo) i prawdziwy potwór jeśli o RO chodzi ale to by było tyle, reszta jest średnia lub słaba.
W ogóle to fajnie kiedyś to Vince podsumował na starym forum
Algola trzeba zbanowac bo jest bossem, a Apprentice'a bo psuje klimat gry.
No i stało się.