Otwieram temat do dyskusji nad zasadami przyszłych ranbatów w SSFIV które swego czasu świetnie sprawdzały się wcześniej w czasach SFIV (niestety tylko przez krótki okres czasu)
Wprawdzie jako pomysłodawca, mam pewien plan na temat tych rozgrywek ale scene tworzymy wszyscy zatem czekam na wasz aktywny udział w dyskusji i sugestie
W temacie wypisze możliwe rozwiązania dotyczacze naszych przyszłych ranbatów, opcja pogrubione przeze mnie to w mojej ocenie najlepsze rozwiązanie danego problemu, jeśli macie inne zdanie na ten temat piszecie o tym w tym temacie
Do poruszenia następujące kwestie:
1) Zasady:punkt A
-
Double Elimination-Single Elimination
-League
-Group stage + Single Elimination
-Group stage + Double Elimination
Komentarz: Ranbaty powinny być rozegrane szybko, sprawnie i przejrzyście w takim wypadku nie widzę rozgrywek w trybie league, bądz też grupy + DE. Single Elimination byłby oczywiście najszybszy ale każdy chciałbym mieć druga szanse dlatego DE to moim zdaniem najlepsza opcja.
punkt B
X setów X rund
3 wygrane sety w trybie best of 3Komentarz: W tej kwestii można dowolnie kombinować, dotychczas graliśmy do 3 wygranych setów w trybie best of 3 (2 wygrane rundy), proponowałbym trzymać się tej tradycji
punkt C
Game Rules:
-Wszystkie postacie dostępne
-Limit czasu: 99 sekund
-W przypadku rozłączenia, rundę rozgrywamy od początku
-tylko przegrany ma prawo do zmiany postaci
-Losowa Plansza
-Żaden z graczy nie będzie rozstawiony w losowaniu
-bez HandicapówKomentarz: Myśle że tutaj nie będzie dużo do dyskutowania, trzymamy sie zasad turniejowych, ligowych (CSL), jedyna kwestia która jest warta uwagi to możliwość zmiany postaci, dotychczas graliśmy tak że tylko przegrany z poprzedniej walki ma prawo do zmiany postaci. Moim zdaniem jest to fair bo zawsze daje szanse na comeback, do przedyskutowania.
2) TerminarzPunkt A
Ilość ranbatów na tydzień : 1komentarz: Jeden turniej tygodniowo to najoptymalniejsza opcja, wprowadza on pewna range zawodów no i nie wymaga ogromnej ilości czasu spędzonego online. Myślę że jeden regularny turniej w weekendu zadowoli każdego i zapewni wysoką frekwencje
punkt B
Czas i Miejsce: Kanał SFpl/Backdash , weekendy Sobota/Niedziela 20:00-23:00Komentarz: Bez naszego chata nie było by mowy o żadnych ranbatach wedle tradycji stawiam na stary dobry kanał SFpl, co do godziny weekend póżnym wieczorem zdaje się najlepszym terminem na grę i naprawdę nie zabiera dużo czasu
3) RankingBardzo ważna kwestia, w końcu każdy z nas lubi rywalizacje a ranking tylko zachęca do jak najczęstszej gry, nad sposobem punktacji jeszcze poważnie nie myślałem ale powinien być dobrze przemyślany i dawać szansę nowym graczom którzy dołączą później.
w tym miejscu przytoczę pomysł Di jeszcze z czasów forum Nsports:
Di napisał:
Jeśli chodzi o punktację, to proponuję taką:
1. 100
2. 70
3. 50
4. 30
5-8. 20
9-12. 10
13-16. 5
17-24. 3
25-32. 1
Uzyskane punkty będą następnie mnożone przez liczbę uczestników (przy czym będzie brany pod uwagę najniższy próg, czyli np. dla 9-12 grających dajemy 9), a dodatkowo - ewentualnie - przez dodatkowych współczynnik, na przykład 1,5 czy 2. Przy 9-12 osobach i współczynniku 1,5 wygląda to tak dla poszczególnych miejsc (w takiej kolejności jak wcześniej):
1350
945
675
405
270
135
67,5
40,5
13,5
Komentarz: Pomysł fajny tylko nie widzę dużych szans na więcej niż 16 osobowy jednorazowy ranbat zatem punktacja mogła by pójść trochę w dół. Propozycje mile widziane
4) Specjalne turniejeTutaj można popisać się pomysłowością, ranbaty ranbatami ale ciągłe granie typowego 1on1 może sie w końcu znudzic w związku z czym od czasu do czasu możemy wprowadzić specjalne turnieje przykładowo: ranbat 2on2 z losowo dobranymi parami, bądż też turniej w którym grać można tylko postaciami z wersji Super.
Możemy równie dobrze sobie darować takie zakręcone pomysły ale to już zależy od was
Zapraszam do dyskusji ^^