Warto zaznaczyć - bo chyba o tym nie napisałeś, Tokis - że film został stworzony w całości techniką komputerową. Wspomniana przez Ciebie "gra aktorów" to motion-capture.
No jak to, w całości? Aktorzy "ludzcy" też byli komputerowi? Nieee...
---
Mnie film oczarował, to jest najlepszy film tego roku! (Nie wiem czy jeszcze będzie lepszy) Dało się wyczuć ogromną dbałość o detale przy najmniejszych szczegółach mimiki, dużo emocji, dużo inspiracji z wielu źródeł (kultura Indian, wiele gier komputerowych), bardzo dobra gra aktorska, postacie bardzo wyraziste.
Nie przepadam za tym, gdy film mnie nie zaskakuje. Niestety w pewnym momencie byłam w stanie przewidzieć co się stanie, ale trudno, prostota nie musi być minusem. Ogólnie fabuła była bardzo dobrze skonstruowana, padło wiele słów wartych zapamiętania, było malutko niedopowiedzeń, jeszcze mniej błędów, dużo rzeczy dało się wytłumaczyć. Pod względem fauny, flory i zachowania zwierzaków też nie mogę za bardzo się czepiać (a bardzo mnie na przykład drażni zła mechanika ruchu skrzydeł zaobserwowana w wielu grach i filmach - tutaj była perfekcyjna).
Mam pełno spostrzeżeń i wniosków, więc oglądajcie szybko film żeby można było rzucać spoilery. I koniecznie 3D!