Przyszły polski FlashMetroid poprosił mnie o podanie jakichś podstawowych combosików do Viperki. Pomyślałem, że wrzuce to tutaj, może przyda się kiedyś jakiemuś początkującemu Viper playerowi.
Legenda:
sjc - super jump cancel
FFF - fierce feint fierce - czyli cl.hp xx hp tk feint, c.hp lub c.hp xx hp tk feint, c.hp
tk - thunder knuckle (qcb+P)
bk - burning kick (qcb+k/j.qcb+k)
seismo - nie wiem jak to się w pełni nazywa, dp+P ;]
c.mk xx mp tk - wiadomo, podstawa (uważać z zasięgiem c.mk, jest trochę mniejszy niż wskazuje na to animacja).
cl.hp/c.hp/cl.mp/c.mp xx mp tk - wszystkie cancele użyteczne w combach (np. po jump-in'ie), same raczej mniej, może poza c.mp.
cl.mp, c.mp xx mp tk - prosty link, zawsze damage trochę większy niż przy samym c.mp xx tk.
c.lk, s.lk, c.mp xx mp tk - dobry string do hit-confirmowania i mix'upów (tick throw, uber overhead f+mp, mp tk feint itd.)
s.lk, s.lk, c.mp xx mp tk - jak wyżej.
cl.hp/c.hp xx ex seismo, sjc, j.qcb+hk - bnb kosztujące jednego bara, w rogu dodajemy hp tk (a później fadc, ex bk jeśli zakończy to walke i/lub chcemy byc flashy;])
cl.hp/c.hp xx ex seismo, tiger knee mp tk (chodzi o to, żeby zrobic sjc i od razu scancelowac go w qcb+mp, najlepiej robić to właśnie jako tiger knee, czyli qcb,u/b+mp z odpowiednim timingiem) - silniejsze niż wersja z burning kickiem, niestety nie pamiętam czy siedzi to poza cornerem. W rogu oczywiście dokładamy hp tk i ewentualne fadc, ex bk.
FFF xx mp tk - trudniejsze bnb, uber damage i stun.
FFF xx ex seismo, sjc, j.qcb+hk - w rogu dodajemy hp tk i mamy massive damage kosztem 1/4 paska.
deep j.hk jump-in xx j.qcb+lk - czasem może się przydać.
anti-air hp tk, hp tk (lub ex bk, większy dmg kosztem jednego bara).
Oczywiście większość z tych combosów stosować możemy po jump-inach i focusie, nie trzeba tego rozpisywać. Do jump-in'ów najlepiej używać j.hk (też do crossup'ów) oraz j.hp.
Supera olewamy ciepłym moczem, najlepiej mając pełny pasek spalić tego jednego bara jakimś ex'em, żeby to gówno przypadkiem nie wyszło i nie zabrało nam całego paska (wcale nie tak ciężko o to przy obecnym systemie shortcut'ów).
Combosy z ultrą:
- ex seismo (z bardzo bliska), ultra
- seismo/ex seismo, sjc, fadc, ultra - znany trik, który pozwala wyfocusatakdashcancelować się z seismo za darmo (bo tak naprawdę robimy fadc super jumpa)
- bk/j.bk, ultra - działa w rogu
- anti-air hp tk, ultra
- FA lvl2/3, dash, ultra - stylish
- cokolwiek xx ex seismo, sjc, j.bk, ultra - w rogu siedzi bez problemu na każdego, da się to posadzić też midscreen, ale nie działa to na wszystkich postaciach, ponadto na niektóre postaci trzeba to wykonywać w specjalny sposób. Jutro postaram się znaleźć i wrzucić linka do posta z srk, gdzie jest to ładnie wyjaśnione.
- ultrę można też zlinkować chyba po każdym jump cancelowalnym normalu, ale to już wyższa szkoła jazdy.
Jeszcze taki combosik, jak ktoś chce podrywać dziewczyny:
http://www.youtube.com/watch?v=0pCX_JGHuYcDawno tą panią nie grałem, więc możliwe że o czymś zapomniałem. Jak sobie przypomnę to dopiszę.
Krilluch, dodaj coś od siebie ;]