Odkopię trochę temat, bo 2014 za nami, turniej się odbył i był chyba jedyną większą imprezą w kraju, która SSB4 potraktowała w miarę poważnie jeżeli chodzi o organizację turnieju (głównie chodzi mi tu o zasady gry jak i sam system prowadzenia turnieju). Turniej odbył się hybrydowo na 3DSach (eliminacje w formacie Swiss) i WiiU (top 8 double-elimination), co miało swoje plusy (same eliminacje przeszły bardzo sprawnie niezależnie od ilości osób, bo każdy miał swój setup), jak i minusy (bo każdy musiał mieć 3DS no i w porównaniu do wersji na WiiU portable smashe są mega niewygodne). Powód takiej decyzji był prosty - turniej ogłoszony był wiele tygodni przed ogłoszeniem daty premiery na WiiU, więc przez większość czasu nie wiedzieliśmy nawet, czy gra będzie dostępna na czas. W turnieju wzięło udział 25 osób, dodatkowo kręciło się jeszcze kilka/kilkanaście osób ze Smashami, które z jakiegoś powodu nie chciały zmierzyć się w głównej rywalizacji. Jak na pierwszą taką inicjatywę 'oddolną' (reszta eventów w kraju była organizowana bezpośrednio przed dystrybutora i sklepy, co wiązało się z lepszą reklamą i budżetem, ale słabymi zasadami samych rozgrywek) wydaje mi się to całkiem niezłym sukcesem, szczególnie biorąc pod uwagę nienajlepszą lokalizację. Wiem, że Smashe są często traktowane z lekkim śmiechem, bo gra dla dzieci, bo nie bijatyka, bo nie turniejowa, ale chyba sam fakt, że w sytuacji, gdy polskie FGC nie ma się najlepiej jakaś gra z pogranicza fighterów przyciągnęła rzeszę ludzi, którzy do tej pory nie mieli styczności z tym gatunkiem ani community, powinien zainteresować tutejszych bywalców.
A no i zrobiliśmy całkiem spoko relację wideo
http://youtu.be/8-a93GsffxU