stepy powinny omijać wszystko oprócz homingów
Ale by było tańczenie, szczególnie vs postaci z karalnymi homingami.
Czemu takie d/f+1 mialoby nie trackowac w ogole? Byloby to high risk low reward. Slaby pomysl.
W moim założeniu byłyby homingi na różne wysokości, każdy miałby przynajmniej 1 midowego hominga i14, każdy miałby też hominga na low.
Poza tym zakładam istnienie "półhomingów" trackujących tylko jedną stronę. Chodzi mi o to, że jeśli cios ma trackować to ma trackować na 100%, a nie "trackuje trochę lepiej, trochę gorzej, czasami trackuje". Za dużo zmiennych.
Czyli ciosy dzieliłyby się na 4 typy: homingi, półhomingi-ssr, półhomingi-ssl i ciosy linearne.
Sens punchy i df+1 jest szybka ofensywa. Ogólnie te ciosy można stepować, u jednych postaci lepiej, u innych gorzej. Według mnie powinno być to ujednolicone, np.
- df+1 u każdego jest półhomingiem który zawsze trackuje SSR. Chyba że jest to wybijające df+1 jak u Marduka
- klasyczne d+4 zawsze jest homingiem
- punche są linearne, zawsze można stepnąć tzw. BufferStepem (o tym za chwilę)
- high cruh jest zawsze high crushem
- low crush jest zawsze low crushem
itp itd. terefere hocki klocki
Wtedy wszystko byłoby jasne, a nie sytuacje w stylu "przecież to stepowałem". Taki system byłby również lag-friendly.
-> BufferStep
Wiadomo że to, czy coś się da stepować czy nie, zależy od straty na bloku. Na tym polega jedna z trudności Tekkena. Nie każdy ma intuicyjne rozeznanie, czy bezpieczny cios który został zablokowany ma więcej czy mniej klatek na minusie, i jak szybkim ciosem zaraz zaatakuje przeciwnik. Dlatego myślę, że obok dotychczasowej mechaniki trzeba wprowadzić coś o ustalonych parametrach i jasnych zasadach.
1. Bufferstep to sidestep który omija wszystko (invincible
) oprócz homingów i półhomingów, nawet jeśli ktoś ma -9 na bloku.
2. Warunkiem jest wbuforowanie tego stepa w recovery bloku (nie ważne czy ja blokuję czy zostałam zablokowana). Ma szczególną animację, coś w stylu SCV.
3. Bufferstep zawsze może zostać skontrowany przez homing i14 i szybszy (nie można cancelować do 14 klatki stepu). Z tego też powodu nie jest możliwe wystepowanie punchy BufferStepem i ukaranie hopkickiem (przez 14 klatek nie można nic robić) - trzeba użyć coś szybszego.
4. Bufferstep jest zaprogramowany i możliwy podczas serii ciosów kończących się midem lub lowem. Można BufferStepować tylko w 1 określoną stronę (bo np. kończący mid jest półhomingiem) Jednak przeciwnik może się zatrzymać i zgarnąć BufferStepa swoim homingiem lub półhomingiem.
BufferStep >>> Invincible move
Tak sobie kombinuję... w sumie trudno uprościć ten system. Dochodzi wiele innych kwestii, np. co robić z pushbackami.