Tam, skąd pochodzę w takich sytuacjach pokrzywdzonemu mówi się, żeby przestał jęczeć i zaczął grać. Aris ma niewyparzone rzopsko, to fakt, ale wszyscy, którzy słyszeli/czytali go więcej niż dwa razy są chyba w stanie uświadomić sobie, że gość ma taki sposób wysławiania się i święto. Zajcew używa słowa "gówno" na określenie wielu rzeczy, które z gównem nie mają nic wspólnego i jakoś ludzie mogą z tym żyć. Aris gada, jakby skończył zawodówkę i to też jest część charakteru. Łatwiej mi się może postawić na jego miejscu, bo sam się wyrażam tak, a nie inaczej, ale Bóg mi świadkiem, że kiedy mówię do Gordafa "zamknij p***ę cwelu, bo powiem królowi, żeś mu spi****l z taboru", to wcale nie grożę mu, że zaraz zadzwonię do romskiego króla z powiadomieniem, że jeden z jego chłopców pełniących funkcję niewolniczo-seksualne uciekł mu z ruchomego królestwa, a jedynie w pełen celowych paradoksów sposób wyrażam to, jak bardzo go lubię i cieszę się, że jestem jego kolegą.
Jasne, Aris nie zna jej na tyle dobrze, żeby móc pozwolić sobie na stosowanie aż tak hermetycznych kodów w stosunku do tej dziewczyny. Weźmy więc sprawę od dupy strony i zastanówmy się, co autor miał na myśli, czyli co Aris rozumie przez słowo "bitch" użyte w tym kontekście i czy rzeczywiście uważa, że kobieta ta jest lekkich obyczajów. No mie sie kunka nie wydaje. I jakkolwiek powinien pamiętać, że nie jest pępkiem świata i nie każdy może go rozumieć tak, jak on by sobie tego życzył, to jednak ta zasada działa w obydwie strony i adresat również powinien mieć na względzie, że jego wizja oraz interpretacja świata może jednak nie być tą najwłaściwszą, tą jedyną i tą prawdziwą (co tak trudno lately ludziom przychodzi).
IMO Aris powiedział to, co mówi się w takiej sytuacji, a w jego zarośniętym umyśle nawet nie zamajaczyło widmo intencji obrażenia jej. A że ona się obraziła, no cóż. Na wszystko wpływu nie mamy.
Zadanie domowe na dziś:
1. Zinterpretuj słowa wieszcza "Jedziesz z nim jak z gównem!", powiedz, co autor miał na myśli i jak powinien zareagować adresat.
2. Jeżeli ciało A (Adam Gajda) chodzi po Tawernie i krzyczy "Pedały jebane!", a w Tawernie znajduje się circa 40 osób (ciała B, C, D, ...), to jaki jest stosunek "pedałów jebanych" do "nie-pedałów nie-jebanych" oraz jaka jest częstotliwość padania tego zwrotu na minutę. Przy rozwiązywaniu zadania pamiętaj o różnicy między "pedałem", a osobą o orientacji seksualnej innej niż heteroseksualizm.
3. Na turnieju w Dąbrowie Górniczej HiKrush zwrócił się do Krankena per "jebany grubasie". Przy założeniu, że Kranken obraził się za to, oblicz prędkość, z jaką HiKrush musiałby poruszać się przez kolejne 15 minut aby Kranken go nie dogonił i nie obił mu mordy. Dane:
wh - waga HiKrusha = 50kg
wk - waga Krankena = 100kg
t1 - czas nieprzerwanego uprawiania nałogu palenia u HiKrusha = 14 lat
t2 - czas uczęszczania na Karate przez Krankena = 10 lat
EDIT: Semi-related: