Amy klimatycznie osiwiała, gdy usłyszała, że już nie będzie topem.
Di, siewco złych wieści…
Miodzio, piszesz? Faktycznie, na trailerze wygląda to nieźle. Jednak z bijatyki, która z założenia miała opierać się na wykorzystaniu technik broni białej robi się jakieś sf. Nie wiem co styl Violi ma wspólnego z bronią białą. Ja marzę o czymś klasycznym, oldschoolowym, wręcz barbarzyńskim. I nie spełnia moich oczekiwać Setsuka z toporkiem w parasolce. Mogli jej dać młotek.
Wszyscy się cieszą, że nie będzie Amy, bo w 4 była „przegiętą” postacią (ostatnio tak często słyszę to określenie, że zaczyna mnie nudzić). Przecież to wcale nie musiało oznaczać, że i w kolejnej części również taka będzie. A wystarczyło zostawić starą dobrą Amy ze starym dobrym rapierem, spiłować jej nieco parametry by miast „przegiętej” była po prostu dobrą postacią, w stroju 1p nawiązać lub wręcz powrócić do designu z trójki a cały koncept Violi dać jej jako 2p. Latające kulki natomiast dać jako ewentualne efekty przy Critical Edge. I byłabym przeszczęśliwa. Sądzę zresztą, że nie ja jedna.
Nikt natomiast nie daje gwarancji, że ta cała Viola nie będzie przegięta:q Mnie momentami, oglądając trailer, dopadało wrażenie, że jej styl będzie nie tyle miodzio, co denerwujący w swojej nieprzewidywalności.
Wracając do samej grafiki Violi: i wszystko jasne, Amy się źle sprzedawała bo miała za małą miseczkę:p Poza tym gotycka lolita nie mogła być zbyt wyzywająca, więc musieli zamienić pantalony na pas do pończoch i kolejną białowłosą w fioletowej stylizacji. Ivy ma konkurencję.
Na screenach ze zbliżeniem twarzy Viola wygląda jak cygańska księżniczka, która koniecznie chce powróżyć z dłoni i natarczywie wyciąga w naszą stronę swoją uzbrojoną w długie pazury rękę. W kryształową kulę też ją wyposażyli, jednak zamiast przyszłości prędzej można zobaczyć za jej pomocą gwiazdy. A teoria z koralikami układającymi się na jej czole w literę A, która miałaby coś sugerować jest moim zdaniem dość…schizofreniczna.
Desing ma fajny, mnie przynajmniej bardzo podoba się górna część jej stroju + pończochy. Jednak spódnica - fartuszek postawiony niczym tutu baletnicy i buty do kompletu – baletki na obcasie z dziwnym wiązaniem nie pasują do wizerunku wiedźmy, którą to ponoć jest.
Teraz na moje oko i jestestwo Raphaela w grze jest zagrożone. Podobno Viola ma mieć coś wspólnego z Z.W.E.I.em, a zatem stara „para” wampirów zostanie zastąpiona wiedźmą kontrolującą księżyc w pełni i trzymającą swojego wilkołaka na łańcuchu… Teoria spisku jednak się sprawdza, tłajlajt jest wszędzie.
Po tym wszystkim mam już jedynie nadzieję, że opcja customizacji pozostanie PRZYNAJMNIEJ tak rozbudowana jak w 4. Bo jeśli i to zepsują lub co gorsza zrezygnują całkowicie…
Astaroth natomiast przywołuje mi na myśl połączeniem Hulka, Shao Kana i meksykańskiego zapaśnika. Ale trzeba przyznać, że wychodzi mu to zdecydowanie na dobre.