Obejrzałem trochę tego stream'a i oto trochę moich przemyśleń.
- zupełnie mi się nie podoba to, że wyrwanie z rzutu zabiera trochę energii. Wygląda na to, że nie ma nawet znaczenia czy wyrwiesz się szybko czy z opóźnieniem- ałbo dostajesz gwarantowany dmg z rzutu albo wyrwania. Powinni to usunąć imo.
- oprawa audio jest rewelacyjna. Zupełnie nowe odgłosy uderzenia/blokowania unikalne dla każdej postaci dadzą powiew świeżości a sama muzyka jest niesamowita. W dodatku można sobie wybierać własnoręcznie kawałki, jakie mają lecieć podczas walki - cudo.
- Graficznie zapowiada się najlepiej wyglądająca bijatyka 3D ale w przypadku SC to chyba standard.
Odnośnie postaci:
- Asta wygląda na chwile obecną za najsilniejsza postać z dostępnych. Osłabili parę ciosów, min. bullrush - ale akurat w tym przypadku ma jego wersje z użyciem BE, która ma dwa hity i przewraca na NH chyba. Jego rzuty tradycyjnie zadają chory damage, który również może zwiększych przy użyciu BE. Critical Edge Asty wydaje się zadawac najwięcej dmg ze wszystkich postaci (można się tego było spodziewać), na moje oko ok 90-100dmg.
- Phyrra również wyglądała na strasznie silną. To taka lepsza Sophitia. Część jej wybitek jest podobno bezpieczna, może linkować po nich swojego CE za spory damage. Ma 1K, które podobno daje przewagę na trafieniu. No i tradycyjnie 236B:4 będzie karac mnóstwo postaci. Jak nic nie zmienią to szykuje się top jak nic.
- Ivy wydaje się troche słabsza ale jej WP 6B+K2_8 jest teraz niesamowicie "spamowalne" (jedyny minus, że zadaje malutko, ok 25-30 dmg czyli prawie 2 razy mniej niż w poprzedniej części) Wiele ciosów wydaje się słabszych - po 22K nie można już zrobić SW 214K bo podcinka odrzuca postac zbyt daleko, no i input stompa zmienili na bK, więc nie można robić z FC, trzeba by było RCC. 9B już nie stunuje na CH xD wiele osób będzie zawiedzonych, lol! Ale za to jej 4K daje stuna jak w SC3. Generalnie brak jej damage'u na NH. Powróciło charge'owane 3K (hi, Di:P)
- Mitsu zadaje ogromny damage. Praktycznie wiekszość jego ciosów ma jakieś nowe właściwości. 2KB zostało usunięte, może tylko robić 2K (które przewraca O_o) albo 2K,A+B+K, które widzieliśmy w trailerze. Ten trzeci cios można chyba air controlować (uff)
- Charge Hilde mają inne właściwości na trafieniu ale chyba podobne na bloku np C3A teraz daje spin stuna na trafieniu z gwarantem. Najgorsze jest C2AA, które wydaje się ściagac calkowicie ze stepa i zadaje taki damage jak w BD :/
- Sieg, Tira i Maxi wyglądali na słabszych. Wiele się nie zmienili od czasu SC4. Na chwię obecną Tira jest chyba najsłabsza postacia, ale pewnie ją zmienią jeszcze.
- Trudno mi coś powiedziec o Natsu, ale Zwei tez wydaje się bardzo dobrą postacia. Szczególnie przywołanie tego wilka na jakis czas wydaje się imba, bo wtedy atakują cię dwie postacie - przy odpowiednim timingu będzie można robić low/mid, którego nie będzie się dało zablokowac.
- Voldo zadaje trochę mniejszy dmg i jego CE wydaje sie słabe. Poza tym nie wydaje się zbytnio zmieniony, ale pewnie tylko do czasu - to samo czeka Tirę.