Dwójki na PSP jeszcze nie widziałem... ale na serio zrobili zwykły port z PSXa nic nie poprawiając a jednocześnie zaniżając jakość grafiki poprzez rozciągnięcie do ekranu PSP? To wtedy różnica między SO1 i SO2 na PSP musi być dość spora pod względem grafiki.
Mi jedynka się podoba od strony technicznej, ale sama gra już nieco mniej. Największy mój zawód jest odnośnie trudności - engine ten sam co dwójka, techniki postaci podobne a HP przeciwników to jakiś śmiech na sali. W SO2 najciężsi przeciwnicy mieli ok 1,5-3,5 mln HP a tutaj ta liczba nie przekracza 200tys. Zupełnie tego nie rozumiem =/ walki z takimi bossami kończą się zwykle po ok 30 sekundach.
Ogólnie to seria SO mi się bardzo podoba, jedyne czego nie mogę odżałować to fakt, że dalej nie zbalansowali postaci "magików" w remake'ach. Te postaci są zupełnie bezużyteczne, chyba, że mają czary leczące. Te ofensywne się do niczego nie przydają a pod koniec gry się ich zupełnie nie używa, bo animacje są zbyt długie a damage żałosny. Niestety to co było w oryginałach przeszło dalej xD mogli by chociaż dać opcję do przewijania animacji czarów.