Ragna - to jeśli lubisz rushować. Bardzo dobra postać w CT, w CS dzięku osłabieniu niektórych postaci wskoczył do pierwszej trójki. Jeśli wolisz poke'ować i grać bardziej na reakcję, to Hakumen (nie wiem jak z trudnością w graniu nim, ale podejrzewam że dużej filozofii w tym nie ma).
Łatwy i silny jest też Jin, ale w CS został bardzo osłabiony. Carl jest w obydwu częściach dość mocnym high-mid tierem, ale to postać z wyższej półki jeśli chodzi o trudność w opanowaniu. Arakune jest znacznie prostszy, ale nadal dość ciężki, zwłaszcza na padzie (combosy w których trzeba przytrzymywać i puszczać przyciski w odpowiednim momencie).
Litchi - słaba w CT, top tier w CS, ale też trudna w opanowaniu.
Bang - słaby w CT, najlepsza postać w CS - jego w sumie też polecam ;]
Taokaka - hmm, w sumie nie wiem. W obydwu częściach średniak, nie jest jakaś przesadnie ciężka.
Nu - Zepsuta postać w CT, mid tier w CS - mistrzyni zone'owania i defensywy ;p
Rachel - god tier w CT, shit tier w CS - jeśli ktoś nie grał w bbct od początku, to przez wzgląd na CS raczej nie warto uczyć się nią grać. No i nie jest prosta do opanowania.
Noel - nie wiem, niech się Liberty wypowie. Ale podobno w CS bardzo ją skiepścili.
Tager - jeśli lubisz postacie typu Zangief, T.Hawk albo Pot. Sam sobie odpowiedz. Chyba najsłabsza postać w CT, w CS też nie jest podobno za dobry.