Pewnie parę osób zauważyło, że ostatnio jaram się Smashem. Wzięło się to stąd, że koleś o ksywce Samox nakręcił 9-odcinkową serię pod tytułem
The Smash Brothers, w której opowiada historię community tej gry w USA na podstawie 7 graczy, którzy w swoim czasie byli najlepsi. Jak dla mnie bez wątpienia najlepszy dokument o gamingu nakręcony od bardzo dawna, wyrastający ponad internetową ciekawostkę i coś, co polecałbym nawet ludziom, którzy nie grają w gry, gdybym takich znał
Przy okazji wspomnę o książce Chrisa Fabiszaka pod tytułem
Team Ben: A year as a professional gamer. Chris to nikt inny jak Wife, wielokrotnie wypowiadający się we wspomnianym dokumencie. Jak się okazuje, do społeczności Smasha trafił niedługo po tym, jak jego najbliższy przyjaciel został zamordowany. Z początku zastanawiałem się, jaki to może mieć związek ze Smashem. Jak się okazało, książka jest napisana w taki sposób, że całokształt sceny przedstawia z własnej perspektywy i własnych planów z nią związanych. A na ową perspektywę tak traumatyczne przeżycie musiało mieć duży wpływ. Wife nie jest jakimś wybitnym myślicielem, ale doświadczył w ciekawy sposób jak gaming wpłynął na jego życie, nawet w tak trudnym momencie. I udało mu się to bardzo fajnie przekazać. Książeczka ma 70 stron bardzo dużym drukiem, pochłonąłem w kilka godzin - jak ktoś dużo nie czyta, to pewnie tego też nie będzie mu się chciało, ale bardzo ciekawe połączenie (radzenie sobie ze śmiercią kolegi, a do tego gierki, i to w momencie, kiedy z piwnicy przenosiły się na eventy MLG).