Mam ntsc-j konsole, jest region lock bo sprawdzałem na eu ps3. Gra jest łatwiejsza niż bb. W bb grindowalem comba jina 2 tyg a tutaj po dwóch dniach mi wychodziło wszystko. Z drugiej strony w p4 jest mniej combosow które trzeba znać więc to może dlatego. Gra jest szybsza, nie ma advanced inputow (dp, pół kółek, 360 etc) ale jest w czym pokombinować (hopy, rolle, unsafe over heady z super armorem, roman cancel, cancel z bursta, manualna zmiana strony w locie) Gra się spoko ale łatwo zostać wymashowanym ponieważ u większości charów jak zlandujesz 5a to nie ważne jak daleko od przeciwnika jesteś całe aaa combo ci wejdzie + są bonusy za auto combo (chyba więcej metera i troche bursta zwraca). Ale jak wiadomo z czasem mashowanie ustanie bo np u yosuke ktorym gram z auto comba jest 1,6k dmg a BnB z 5a robi 2,7k.
Co do chara to chyba najszybszy w grze ale podatny na mash ze względu na małą ilość życia i brak normalnego ovearheadu. Przy crossupie przeciwnik może zrobić reversala albo nieblokowalne 2b (u każdego chara jest ten anti air unblockable) więc czasami ciężko skakać. Większość jego combosów kończą się w powietrzu co resetuje przeciwnika do neutrala (po recovery w air z comba przeciwnik odzyskuje all opcje poruszania się) z tym plusem, że ja ląduje pierwszy. Ratuje go szybkość. Można dobrze skracać dystans. ex dash jest niewrażliwy na pociski, ma w miarę dobre normale. Kara j2b przy airdashu zmianą strony też pomaga bo można zmienić szybkość i trajektorie lotu po air dashu (działa tylko dla yosuke).
Powiem tak gra jest łatwa do wejścia w nią. A jak ktoś postanowi włożyć w nią więcej czasu to znajdzie też bardziej zaawansowane opcje dla siebie.
PS> Snake ja w bb przegrałem kilka tysięcy gier i dobrze mi się grają więc wolę nie porównywać. Obie gry mi się podobają. Jak chcesz coś konkretnego wiedzieć to wal postaram się odpowiedzieć.