Jeżeli chodzi o sticki dla początkujących (którym sam byłem 2 lata temu) to ja przeszedłem następującą drogę, omijając customy bo na częściach się kompletnie nie znam :
1)mayflash
2)street fighter fight stick
3)tournament edition
Opis z punktu widzenia sklepowego nabywcy, porównuję tylko te sticki produkowane masowo, na dobrym customie jeszcze nie grałem:
1)Ten pierwszy jest dobry dla początkujących którzy są z reguły dość brutalnymi użytkownikami (przynajmniej ja takim byłem) i wszystkie niepowodzenia oznaczały że trzeba naciskać szybciej i mocniej. Jak się zepsuje nie będzie go szkoda. Początkowo gubiące się inputy nie robią różnicy, to co najbardziej drażni to IMO lipne buttony. Mam dwie sztuki przy moim, zrobionym samemu, arcade cabie. Grało na nich mnóstwo osób, są w lepszym stanie dzisiaj niż stick nr 2 na którym grałem praktycznie sam.
2)Na tym sticku dorastałem, całkiem fajnie się gra, znacznie lepiej od tego pierwszego, przyciski jak i gałka spisują sie na tym etapie nauki całkiem dobrze (na tym stiicku pierwszy raz robiłem FADC i tym podobne rzeczy). Problemem dla mnie było to że się szybko zje.bał, muszę w nim teraz buttony naprawić bo nie zawsze reagują, gałka dalej świetnie się spisuje. Trzeba też przyznać że tak samo jak z tym pierwszym, dla tego również byłem całkiem brutalny.
3) Dla mnie idealny, moje wszystkie inputy łapie, generalnie wydaje się dość solidny. Jeżeli ktoś po przygodzie z mayflashem stwierdzi że chce dalej grać to wydaje mi się że powinien od razu kupić jakiegoś customa lub TE.
Odradzam te całe bezprzewodowe tekken sticki, chyba że faktycznie za 130 macie możliwość kupić. Mnie się na tym grało fatalnie.