Panowie darują, że się wtrącę.
Ja tymczasem jak zwykle o postaciach:
„(…) wielu dobrze nam znanych bohaterów zniknie, a zamiast nich pojawi się sporo debiutantów. Głównym bohaterem zostanie Patroklos, syn Sophitii. (…) Zobaczymy też między innymi jego siostrę Pyrrę (porwaną w wieku trzech lat i od tamtej pory wiodącą życie wędrowniczki, mającą mgliste pojęcie o swojej rodzinie), Natsu (uczennicę Taki, w której zamieszkuje potężny demon Arahabaki), Leixię (piętnastoletnią córkę Xianghuy) i niejakiego Z.W.E.I. Ta mroczna postać walczy rzadko spotykanym mieczem o trzech rękojeściach, dzięki którym może go używać w sposób podobny do pałek tonfa, zaś podczas pojedynku wzywa do pomocy wilkołaka zwanego E.I.N.”
- ot ledwo mały fragmencik z wrześniowego Play Boxa. Czy wnosi coś nowego do znanych już informacji, czy też nie – każdy oceni sam. Zajdą się tam również informację o Brave i Critical Edge (choć nie wydaje mi się by pisali coś więcej nad to co już wiadomo). A zainteresowanych tym, że „pomimo niezłych wyników sprzedaży na turniejach tytuł ten jest tylko odrobinę popularniejszy od niszowych japońskich bijatyk 2D” i że „piątka ma serię odmłodzić” – dosłownie i w przenośni, co ma bezpośrednio zmienić opisany wyżej stan rzeczy (który wydawać by się mógł dość abstrakcyjną opinią, znając dorobek większości osób na tym forum) zapraszam do bezpośredniej lektury.
Część dotycząca bohaterów mnie osobiście nie pociesza. Z grona moich ulubionych postaci mogę zdecydowanie wykreślić Cass (którą gram od początku i tą stratę ciężko mi będzie przeboleć), bo oczywiście trzy postacie posługujące się „stylem gladiatora” to byłoby o wiele za dużo. Poza tym najwyraźniej jej przypadnie ledwo wspomnienie w historii głównego bohatera, bo ktoś Hansa PatroKlosa szkolić musiał gdy mamusi zabrakło. Do Cassandry dołącza Taki (choć chodzą delikatne słuchy, że jednak pozwolą jej zostać…), Xianghua, a być może nawet Talim, skoro przy Z.W.E.Iu wymieniono podobieństwo do tonfa… Choć taki powód byłby niewiarogodny. Ponoć mają również zastąpić Amy, co było by wyjątkowo dziwne skoro pełnoprawną postacią jest raptem od ostatniej części. I jeśli tak będzie to założę się, że zginie ona zabita przez opętanego myślą posiadania Soul Edge’a Raphaela. Oczywiście w wyniku nieszczęśliwego wypadku…
Jak tak dalej pójdzie nie ostatnie się ani jedna postać, którą lubiłam - a co za tym idzie - którą opanowałam.
Dziwi mnie też wzmianka o porwaniu trzyletniej Pyrry (nasuwa na myśl niecne zamiary Tiry wobec dzieci Sophitii w III). Mnie osobiście Pyrra wydaje się jak na razie zbyt zalękniona i niepewna swego jak na kogoś, kto od lat prowadzi wędrowny styl życia.
Możecie odetchnąć z ulgą, to tyle z mojej strony na dziś;p
A tak swoją drogą, Heniek, czy to nie Sędzia Robak z „Procesu” Floydów tam na avatarze?:p
P.S. A tak ma wyglądać wspominana Leixia (tu razem z Xian). Grafikę można uznać za wystarczająco wiarygodną skoro jest prezentem dla Kayane od Daishi Odashimy.
Wygląda na to, że ma pod szyją kryształ z wisiorka Kilika. Ojcostwo zatem wyjaśnione.
Poza tym bardzo przypomina główną bohaterkę "Devil Hunter Yoko"... A to nie jedyna taka "zbieżność" z anime moim zdaniem, Natsu jako pomarańczowy ninja z demonem ukrytym w jej ciele pachnie mi trochę inspiracją zakorzenioną w Naruto:p